U Srbiji otkriven prvi slučaj parazita koji na čoveka prenose lisice: Potvrđen u ovom gradu

U Srbiji otkriven prvi slučaj parazita koji na čoveka prenose lisice: Potvrđen u ovom gradu

U Srbiji je nedavno otkriven prvi slučaj multilokuranog ehinokoka, parazita koji na čoveka prenose lisice.

Slučaj je dijagnostikovao profesor Katedre sa histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu dr Dušan Lalošević, a pacijentkinja stara 67 godina operisana je na Klinici za abdominalnu i endokrinu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine.

Prema njegovim rečima, ovaj parazit se dobija od lisice, a sada ovih životinja ima puno. Kod nas nema besnila, ali ga ima u okruženju, u Rumuniji i Mađarskoj.

– Bolesnica se javila sa bolovima na stomaku i mi smo konstatovali tumorsku promenu od 5-6 centimetara, u levoj polovini jetre. Ništa nije ukazivalo na rak, nego na benignu promenu koja nije rasla, ali se žena žalila na bolove. Odlučili smo da je operišemo i ispostavilo se da nije tumor, nego retko parazitarno oboljenje. Hirurški deo je odlično prošao i osim promene odstranjen je i deo jetre, „do u zdravo”, jer je postojala sumnja na tumor, a iz žučnih vodova se pojavio gnoj – kazao je profesor Ivanov i napomenuo kako je postoperativni tok prošao dobro i žena je kratko ostala u bolnici.

Ono što sada sledi za ovu pacijentkinju je oporavak, ali i dugotrajno lečenje. Šef Odseka za bolesti hepatobilijarnog trakta i zamenica upravnika Klinike za infektivne bolesti profesorka dr Maja Ružić kaže kako lekova ima i da se oni dobijaju godinama, možda i doživotno.

– Pošto nam je ovo prvi takav pacijent, ne znamo kako će biti. Daje se simptomatska, antiparazitarna terapija – napomenula je dr Ružić.

Prema njenim rečima, do zaražavanja dolazi kada se parazit razvija u crevima stalnog domaćina, odnosno lisice, i kontaminira sredinu fecesom. Tako dolazi do kontakta jaja parazita sa tlom, koja se potom oralno unesu i kontaminira se slučajni domaćin, čovek. To praktično znači da svako nedovoljno oprano povrće iz bašte, gde je ostao feces lisice, može da prenese ovaj ehinokok.

– Parazit kroz krvotok ulazi u organizam i dolazi do jetre, pluća, mozga, kostiju, bubrega. Nema prenosa sa čoveka na čoveka, jer kod ljudi ne može toliko da odraste. Druga mogućnost zaraze je da se pojede termički nedovoljno obrađeno meso zaražene divljači – objasnila je dr Ružić.

Dr Ivanov kaže kako je UKCV regionalni centar u kojem može da se leči ovaj, kao i ehinokokus granulosus, jer imaju sve modalitete, od hirurgije, do interventne radiologije i lekara sa infektivne klinike. Poručuje da je taj timski rad kolega značajan za lečenje kompleksnih slučajeva.

IZVOR: TELEGRAF, FOTO: Pixabay.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *