Na današnjoj konferenciji za medije povodom raspisivanja novih javnih konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam u oblasti zapošljavanja, prisutnima su se obratiti pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, koji su potpisali i sporazum o saradnji.

Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu AP Vojvodine za 2022. godinu za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja, a u skladu sa Pokrajinskim akcionim planom zapošljavanja za 2022. godinu, Sekretarijat je u novom ciklusu javnih konkursa u oblasti zapošljavanja opredelio sredstva u ukupnom iznosu od 47,5 miliona dinara za samozapošljavanje, zapošljavanje nezaposlenih lica i za finansiranje sprovođenja javnih radova na teritoriji Pokrajine. Konkursi su raspisani na današnji dan, 23. marta 2022. godine i imaju različit rok trajanja, što je navedeno u objavljenoj dokumentaciji.

Pored toga, na 15 miliona dinara je raspisan i Javni poziv za dodelu subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica u 2022. godini, kojim se poslodavcima sa teritorije Vojvodine omogućava zapošljavanje ukupno 60 nezaposlenih lica uz subvenciju od 250.000 dinara po zaposlenom.

Naposletku je istaknuto da je Javni konkurs za finansiranje sporovođenja javnih radova na teritoriji Vojvodine raspisan na 7,5 miliona dinara i namenjen je udruženjima građana, za angažovanje oko 50 nezaposlenih lica, sa omogućenom realizacijom javnih radova na teritoriji AP Vojvodine.

FOTO: POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA PRIVREDU I TURIZAM

Ivanišević je dodao da je važno istaći da je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, svojim merama podrške za privred i turizam u protekloj 2021. godini sačuvao preko 4.500 radnih mesta, te da je otvoreno i oko 500 novih radnih mesta.

Podsetimo da je Pokrajinski sekretarijat 10. marta 2022. godine raspisao Javni poziv za finansiranje stručne prakse studenata koji su u prethodnoj kalendarskoj godini diplomirali sa prosekom od 9,50 na fakultetu sa sedištem na teritoriji Vojvodine, a koji se nalazi u sastavu univerziteta čije je sedište na teritoriji Pokrajine. Jedan od kriterijuma jeste da je student na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, te da se stručna praksa može obavljati kod poslodavaca koji pripadaju pokrajinskim organima i stručnim službama Pokrajinske vlade, kao i javnim službama čiji je osnivač Vojvodina.

U toku 2022. godine, Sekretarijat planira finansiranje obuka kod poslodavaca u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara.

,,Republika Srbija je uspostavila adekvatnu decentralizaciju politike zapošljavanja i približavanja ovih zadataka AP vojvodini. Iz godine u godinu imamo sve veće intersovanje loklanih samouprava i Pokrajine za izdvajanje sredstava za ono što je primarna uloga NSZ i Republike Srbije kada je u pitanju zapošljavanje. Iznos koji izdvajaju Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Grad Novi Sad za oblast zapošljavanja su dominantni u odnosu na sveobuhvatan iznos koji se izdvaja za ovu oblast“, rekao je direktor NSZ Zoran Martinović.

Martinović je dodao da se NSZ ovih dana bavi sprovođenjem postupka sufinansiranja lokalnih akcionih planova gde su 94 lokalne samouprave sa teritorije Republike Srbije konkurisale za taj program za koji je izdvojeno oko 350 miliona dinara.

Ivanišević i Martinović su danas potpisali i Sporazum o saradnji sa ciljem realizacije mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih Pokrajinskim akcionim planom zapošljavanja u AP Vojvodini za 2022. godinu.

Događaju su prisustvovali predstavnici Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam , Pokrajinske službe za zapošljavanje i Filijale Novi Sad.

Izvor: Pink.rs, Foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam