Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva episkopa sremskog G.G. Vasilija, na praznik Obrezanja Gospoda našeg Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog, kao i na dan kad se priziva blagoslov Svevišnjeg na početak i tok novog leta milosti Gospodnje, visokoprečasni protojerej Đorđe Stojisavljević, kapetan prve klase na dužnosti vojnog sveštenika u Komandi 1. brigade Kopnene vojske, odlikovan je Krstom vožda Đorđa Stratimirovića.

Ispred Odbora za povratak posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića u Otadžbinu, svečani čin investiture ovim visokim i renomiranim crkveno-društvenim odlikovanjem, obavili su g-din Aleksandar O. Đurđev, poslanik u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine i g-din Goran Milenković, pomoćnik ministra za brigu o selu u Vladi Srbije.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ovaj svečani čin je, sasvim primereno, obavljen u jednom od najpoznatijih hramova Eparhije sremske, u crkvi Svetog apostola Pavla u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kao stoletnoj vojnoj pravoslavnoj bogomolji koja oplemenjuje prostor severoistočnog krila Vojne bolnice.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Inače, prota Đorđe je započeo svešteničku službu u Vojsci Srbije u sastavu prve grupe vojnih sveštenika 2013. godine. U toj istorijskoj postavci, blagoslovom i rukom Episkopa bačkog G. G. dr Irineja, otac Đorđe je bio prvi rukopoloženi sveštenik koji je imenovan za službu u otadžbinskoj vojsci. Ovih osam pravoslavnih sveštenika, jedan rimokatolički kapelan i jedan islamski imam, vesnici su zvaničnog povratka vere u našu slavnu vojsku posle 1945. godine kad je ukinuta verska služba u našim tadašnjim oružanim snagama. Nije zgoreg podsetiti da je, upravo ta grupa vojnih sveštenika, blagoslovom i podrškom ondašnjeg Episkopa jegarskog i Vikara bačkog a sadašnjeg Patrijarha srpskog, Njegove Svetosti G. G. dr Porfirija i drugim zaslužnim ličnostima, odigrala presudnu ulogu u procesu povratka vojnog sveštenstva u sastav naše slavne i viteške Vojske.

Izvor: Pink.rs, Foto: Privatna arhiva