VLADIKA VASILIJE OSVEŠTAO NADGROBNI SPOMENIK VOŽDA STRATIMIROVIĆA! (FOTO)

Na Tucindan, 5. januara 2022, u porti hilandarskog metoha Manastira Vavedenja Presvete Bogorodice u Sremskim Karlovcima, Njegovo Preosveštenstvo episkop sremski G.G. Vasilije je osveštao nadgrobnu ploču, koja je postavljena na večno počivalište vožda đeneral-majoraĐorđa viteza Plemenitog Stratimirovića od Kulpina.

Zadatka izrade ove nadgrobne ploče, koja predstavlja pravo-pravcato remek delo najvišeg umetničkog i zanatskog dometa, prihvatio se znameniti kruševački vajar Zoran Vasiljković, koji je i znalački rukovodio zahtevnim i složenim poduhvatom postavljanja ove monumentalne nadrgobne ploče na svoje mesto.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Pored, Njegovog Preosveštenstva, sveštenstva i vernog naroda Eparhije sremske, ovom svečanom činu su prisustvovali i: prof. Ivan Plemeniti Stratimirović odKulpina i prof.dr Đorđe Plemeniti Stratimirović odKulpina, u ime potomaka velikog pokojnika; Visokoprepodobni protosinđel dr Kleopa (Stefanović), iguman i nastojatelj ove Svete Obitelji i kapetan bojnogbroda Ljubiša Marković, komandant Rečne flotile VojskeSrbije sa drugim predstavnicima ove jedinice.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Nakon obavljenog pomena i čina osvećenja nadgrobnog krsta, Preosvećeni Vladika se obratio sabraniima prigodnom i, zaista, nadahnutom besedom i biranim rečima, zablagodarivši svima koji su, svojim nesebičnim trudom i ogromnom ljubavlju, omogućili da se ostvari zavetna želja velikog vožda Stratimirovića da počiva u srpskoj zemlji.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Evocirajući krsno-vaskrsno sećanje na velike podvige i uzoriti život ovog srpskog velikana, Preosvećeni je,između ostalog, naglasio da ovaj svešteni i svečani čin, vaistinu, jeste:

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

“Jedna velika voštanica, koju smo upalili pred Prestolom Svevišnjega za pokoj duše našega viteza Đorđa, velikoga čoveka i velikoga muža Srpske Pravoslavne Crkve i nadasve, svakako, čoveka koji je obznanio i jedan deo istorije srpskoga naroda napisao i ispisao svojim životom i svojim radom, kao i njegovi prethodnici ili njegova rodbina počevši od Stefana Stratimirovića i ostalih jeraraha, kao i Josifa Rajačića i mnogih drugih velikana srpskoga naroda: Stefana Šupljikca i mnogih drugih vojvoda i vojskovođa“.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Izvor: vestisrbija.rs, Foto: Privatna arhiva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »