Tri četvrtine stanovnika Srbije živi izvan Beograda

Predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev rekao je da se regionalizacija na delu, a ne samo na rečima pokazala uspešnom kroz niz programa Ministarstva za brigu o selu.

– Od državne bespovratne pomoći novoosnovanim i postojećim zadrugama, preko programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, do programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva, a posebno bih u ime Srpske lige želeo da podržim ideju ministra Krkobabića u vezi sa teritorijalnom reorganizacijom Srbije, kako bi stanovnici svih ruralnih sredina dobili priliku da neposrednije planiraju i raspolažu sopstvenim i sredstvima pomoći iz republičkog budžeta – naglasio je Đurđev.

FOTO: TV PINK PRINTSCREEN

Podsetio bih da je Srpska liga, nastavio je Đurđev, pre četiri godine predložila da Novi Sad postane novi prestoni grad Srbije a da Beograd ostane administrativni centar.

– Takođe, tada smo predložili da Ministarstvo odbrane i Generalštab budu preseljeni u Niš, kako bi i na taj način ukazali na njegov značaj u odnosu na puteve koji spajaju Evropu i Aziju i samim time njegov značaj za bezbednost Srbije.

– Podršku realnoj decentralizaciji daje i predsednik Aleksandar Vučić koji svake nedelje obilazi stanovnike gradova, varošica i sela širom Srbije i koji se trudi da podrži svaku inicijativu iz ruralnih sredina, od severa do krajnjeg juga Srbije. Nije rešenje da se svi preselimo u Beograd, već je stvarna decentralizacija model koji će omogućiti da se svi delovi Srbije ravnomerno razvijaju, zaključio je Đurđev.

Izvor: Pink.rs, FOTO: Pixabay.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »