Srpskom narodu u regionu je potrebno ekonomsko, političko i kulturno povezivanje i zato je ideja Mini Šengena, odnosno Otvorenog Balkana koju je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobra prilika da u zadatom geopolitičkom okruženju to povezivanje i ostvarimo – izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

Pitajući se zašto kritičari ideje Open Balkana u njoj vide prikrivenu Veliku Albaniju, a ne vide npr. srpski svet na okupu, Đurđev napominje da je srpski narod jedini u regionu uvek imao integrativnu snagu i da je Beograd grad koji je predodređen da upravlja ne samo Srbijom, već i regionom.

– Mi smo najveći narod i najveća država u regionu i ne vidim zašto bismo se plašili albanske ili severnomakedonske konkurencije. Naša radna snaga je kvalifikovanija, mnoge naše kompanije su već sada regionalnog formata i Open Balkan je prilika da Srbija i ceo region ojačaju – dodao je Đurđev.

Predsednik Srpske lige je pozvao i Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru da se priključe ovoj inicijativi.

– Za nas bi to bilo posebno važno, jer to bi bila prilika da Republiku Srpsku i Srbe u Crnoj Gori lakše i produktivnije povežemo sa maticom Srbijom. Nema sumnje da je upravo zato Open Balkan korisna etapa u izgradnji srpskog sveta – zaključio je Đurđev.

Izvor: Pink.rs, Printscreen TV Pink