Đurđev: Srbija da otkupi dva pravoslavna hrama u Turskoj i nastavi sa svetonemanjićkom tradicijom!

Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, komentariše vest da Turska prodaje hramove Grčke pravoslavne crkve i Sirijske pravoslavne crkve u Mardinu za 441.000, odnosno 507.500 evra.

– Činjenica da Turska prodaje pravoslavne hramove kako bi popunila rupe u budžetu zbog ekonomske krize je skandalozan potez uperen ne samo protiv Grčke, već i celog pravoslavnog sveta – rekao je Đurđev.

Dodatno napominje da će ove crkve stati u odbranu pomenutih hramova, ali i predlaže da država Srbija otkupi iste.

– Kao pravoslavni narod i država sa svetonemanjićkom tradicijom zaštite pravoslavnih hramova ma gde oni bili Srbija ima obavezu da, kada je u mogućnosti, i danas čini isto. Izdvojeni novac bio bi mali u poređenju sa širenjem ugleda države Srbije i SPC u pravoslavnom svetu – istakao je Đurđev.

Predsednik Srpske lige je dodao da u današnje vreme, kada se u Zapadnoj Evropi govori o zabranjivanju Božića, Srbija i Srbi moraju da pokažu da postoje država i narod koji i danas, kao i u vreme turske najezde na Balkan, predstavljaju prvu branu u odbrani hrišćanstva.

– Naš narod je na litijama prošle i preprošle godine širom srpskih zemalja pokazao da je, kao i uvek, spreman da položi i život za odbranu makar jednog pravoslavnog hrama. Odricanje dela zemaljskog blaga zarad sticanja onog božanskog, siguran sam, ne bi bio problem za građane Srbije u slučaju otkupa pomenutih hramova – zaključio je Đurđev.

FOTO: Printscreen TV Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »