Srpska liga: Broj časova srpskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama povećati na deset sedmično

„Ozbiljnost jedne države i jednog naroda pokazuje se na primeru brige o sopstvenom jeziku.“

Srpski jezik i književnost predstavljaju jedno od najvećih blaga države Srbije i srpskog naroda i neprihvatljivo je da učenici taj predmet u osnovnim i srednjim školama pohađaju samo četiri puta sedmično – stoji u saopštenju Srpske lige u kome se poziva na povećanje broja časova predmeta Srpski jezik i književnost na deset časova sedmično po uzoru na francuski model.

U velikom broju razvijenih zemalja sveta poput Rusije, Francuske, Nemačke, Austrije, Belgije i drugih broj časova nacionalnog jezika i književnosti iznosi između osam i dvanaest. Model Francuske, koja je poznata kao zemlja koja ima viševekovnu tradiciju zaštite i promocije francuskog jezika i književnosti, gde se taj predmet u školama izučava deset puta sedmično smatramo primerenim uzorom za reformu postojećeg modela u Srbiji – napomenuo je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

FOTO: MEDIJA CENTAR BEOGRAD

U saopštenju stoji i da je katastrofalno mali broj zainteresovanih za upis na katedre srpskog jezika i književnosti na tri domaća fakulteta, svega 149, posledica kako nedovoljnog izučavanja date materije u osnovnim i srednjim školama, tako i posledica malog broja radnih mesta za svršene studente.

Ozbiljnost jedne države i jednog naroda pokazuje se na primeru brige o sopstvenom jeziku. Srpski jezik nije samo sredstvo komunikacije, već i izraz nacionalnog identiteta i kulture i zato zaslužuje maksimalnu moguću brigu od strane države. Kao što je govorio Dobrica Erić, srpski jezik je poezija i samo ptice pevaju lepše – zaključio je Đurđev.

FOTO: Pixabay.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »