KRKOBABIĆ: Narod prihvati ili odbaci. Miholjski susreti sela su očigledno prihvaćeni

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić inicijator je manifestacija „Miholjski susreti sela“ koje imaju za cilj da ožive i društveni život na selu.

– Narod prihvati ili odbaci. Miholjski susreti sela su očigledno prihvaćeni – rekao je Krkobabić.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Pesmom „Zapevala sojka ptica“ vokalnog soliste Ivana Žarčanina sinoć je svečano otvorena manifestacija u Kraljevačkom selu Ušće, a ovaj član lokalnog KUD-a „Studenica“ osvojio je i prvo mesto za predmete rađene tehnikom duboreza.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

U seoskom Domu kulture, u blizini manastira i reke Studenice, usledio je splet narodnih kola, a na harmonici se predstavio mladi virtouz Veljko Aleksić. Proglašeni su i pobednici u disciplinama „Najlepši štand“ i „Najbolja rukotvorina“, a takmičenje se nastavlja i danas u sporstkim disciplinama – malom fudbalu, šutiranju trojki i nadvlačenju konopca. Manifestacija će okupiti 400 učesnika iz 15 seoskih mesnih zajednica grada Kraljeva, a očekuje se 1000 posetilaca.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Današnji domaćin Miholjskih susreta sela je i opština Aleksinac, gde se organizuje finale i dodela nagrada za pobednike takmičenja koja su se proteklih pet dana održavala u selima Katun, Donji Adrovac, Donje Suhotno, Loćika i Ljupten. Potomci aleksinačkih rudara njih 500 učesnika i oko 700 posetilaca ovih dana družili su se i nadmetali i izrazili želju da se ova manifestacija uvrsti u tradicionalne.
Stanovnici 16 sela opštine Aleksinac nadmetali su se u izradi rukotvorina, predstavljanju umeća svojih kulturno-umetničkih društava, pevanju izvornih pesama, zdravicama, narodnom kolu, narodnom instrumentu i prikazivanju običaja.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Juče su na Miholjskim susretima sela u opštini Sečanj učestvovali od najmlađih do najstarijih. 80 učesnika manifestacije i oko 500 posetilaca, imali su priliku da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, etno izložbama i degustaciji specijaliteta ovog kraja. Ceo događaj pratila je izložba fotografija „Foto safari Jaša Tomić“.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Predrag Rađenović, predsednik opštine Sečanj, rekao je da zajednički cilj treba da bude osnaživanje i unapređenje sela.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Mali doprinos svih nas može da učini mnogo da vratimo selu stari sjaj i nastavimo ono što su naši nekad davno započeli – dodao je Rađenović.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

„Miholjski susreti sela“ održavaju se od oktobra do kraja ove godine, širom Srbije u lokalnim samoupravama koje su dobile sredstva po Javnom konkursu Ministarstva za brigu o selu. Okupljaju ukupno čak 961 selo i broje gotovo 100.000 učesnika i posetilaca.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ovog vikenda istim povodom najavljen je raznovrsan program i u selima opština Trstenik i Vrnjačka Banja.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »