GRČIĆ: Moramo da obezbedimo da u budućnosti Srbija u svakom piku potrošnje tokom čitave godine samo izvozi struju

Milorad Grčić, direktor EPS-a, poručio je tokom obilaska Hidroelektarane u Malom Zvorniku da je ugalj osnovni energent EPS-a, kao I da se od njega proizvodi dve trećine električne energije, ali I da se termo kapaciteti moraju sačuvati I da je cilj da se istovremeno povećava procenat zelene energije.

Direktor EPS-a obišao je modernizovanu Hidroelektranu gde je rekao da Srbija dobija dve trećine struje na bazi uglja iz Kolubare i Kostolca.

– To je ono što mora da se sačuva. Cilj nam je da povećavamo procenat zelene energije, ali u isto vreme da sačuvamo i dugoročno ojačamo postojeće termo kapacitete – rekao je Grčić.

Prema njegovim rečima, korak po korak moraju da se sačuvaju, obnove i povećaju proizvodni kapaciteti.

– Da tako obezbedimo da u budućnosti Srbija u svakom piku potrošnje tokom čitave godine samo izvozi struju. Da nema ni u jednom momentu potrebu za uvozom struje – Istakao je Grčić I dodao da je EPS sada u balansu po pitanju proizvodnje i domaćih potreba za električnom energijom.

– Naša proizvodnja je nešto veća od ukupnog konzuma na nivou godine. Mi proizvedmo između 32 i 34 teravata a konzum Srbije je ispod 32 teravata, ali nije u svakom mesecu u godini potreba i proizvodnja jednaka – rekao je on i naveo da na tome treba raditi.

Grčić je rekao da je HE u Malom Zvorniku možda najvećem dragulju koji posle modernizacije, a u koju je uloženo 65 miliona evra, radi sa kapacitetom većim za 30,3 megavata i ispunjava sve ekološke standarde u zaštiti Drine.

Direktor EPS-a je ocenio da je svaki izgrađeni proizvodni objekat važan za stabilnost elektroenergetskog snabdevanja Srbije I da je obnavljenje HE počelo 2016. godine.

Grčić je naglasio da su 18 miliona od 65 miliona evra koliko je koštala modernizacija, realizovale domaće firme.

Modernizacijom radni vek ove HE produžen je za najmanje 40 godina koliko se navodi u projektima.

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić zahvalio je EPS-u i Vladi Srbije i predsedniku Vučiću na uloženim naporima i odluci da se kroz modernizaciju HE ulože velika sredstva na prostoru opštine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »