Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, izjavio je da država Srbija treba da, po hitnom postupku, vrati imovinu Srpske pravolsavne crkve (SPC), posebno onu imovinu koja se nalazi na teritoriji Kosova i Metohije (KiM).

Đurđev smatra da bi se time ispravila komunistička nepravda od 1945. godine, kada je bivši predsednik Josip Broz Tito zabranio da se Srbi vrate u južnu srpsku pokrajinu do današnjeg dana, brojnim antisrpskim i anticrkvenim zakonima koji su uključivali nasilnu nacionalizaciju i konfiskaciju srpskog zemljišta i nekretnina.

Đurđev je dodao da bi vraćanjem imovine SPC na KiM, više od 80 odsto teritorije bilo u vlasništvu Crkve.

– Od vremena Tita, i te 1945. godine do danas, svaka vlast je bila ista identična, zato molimo predsednika Srbije gospodina Aleksandra Vučića i Vladu Srbije da učine značajan istorijski korak, tako što će, za razliku od svojih prethodnika, vratiti imovinu SPC jer je KiM po svim međunarodnim pravima teritorija države Srbije i naša zemlja može i mora da ispravi sve ono što su nam učinili komunisti, čime će otpočeti proces spasavanja pokrajine i Srbije – ističe Đurđev i dodao:

– Podsećamo da je već bilo pokušaja da se SPC vrati imovina, tačnije 1991. godine. kada je zakon o povraćaju imovine SPC i ostalih verskih zajednica u Srbiji usvojila Miloševićeva SPS većina, ali Slobodan Milošević, kao predsednik, nije taj zakon potpisao iz ideoloških razloga i loše političke procene. Srpskoj crkvi se mora vratiti srpska crkvena imovina oteta od titoista.

Đurđev smatra da sada više nego ikad moramo da budemo jedinstveni u odbrani imovine države Srbije, građana i SPC na Kosovu i Metohiji.

– Zato pozivamo sve nadležne državne institicije, političke subjekte, nevladine organizacije, i kompletno društvo da se zajedno borimo, i pokažemo, kao što je to na raspravi o KiM jedino potpredsednik Narodne skupštine Srbije i izvestilac poslaničke grupe PUPS-a Stefan Krkobabić ukazao, da pitanje srpske imovinu na Kosovu i Metohiji mora da bude u samom vrhu agende pregovora sa prištinskim vlastima u Briselu – zaključuje Đurđev.

Izvor: Pink.rs, Foto: TV Pink Printscreen