Srpska liga podržava inicijativu predsednika Partije Ujedinjenih penzionera Srbije Milana Krkobabića da se izvrši korekcija švajcarske formule za usklađivanje rasta penzija koja se trenutno primenjuje. Dogovor se može postići samo u stručnoj javnoj raspravi, posle koje bi usledile izmename i dopune Zakona o PIO – izjavio je Zoran Spasić, potpredsednik SL.

– U toj javnoj raspravi treba da učestvuju politički faktori, stručnjaci, predstavnici udruženja penzionera, Fiskalni savet i drugi koji će svojim znanjem i iskustvom doprineti što boljem funkcionisanju ,,švajcarske formule“, a ohrabruje i to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao saglasnost da se koriguje postojeći model „švajcarske formule“ i najavio mogućnost da se penzije ubuduće obračunavaju po švajcarskom modelu plus plus – dodao je Spasić.

Prema njegovim rečima, švajcarska formula plus plus u osnovi znači da bi penzije, pored usvojenog modela usklađivanja sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade, bile korigovane i ukoliko njihovo učešće u BDP-u padne ispod 10 odsto.

– SL podržava korekciju švajcarske formule, pre svega u delu koji se odnosi na usklađivanje prema rastu zarada i to tako da sa sadašnjih 46 odsto taj procenat dostigne 50 odsto prosečne zarade, ali i dodatno poveća – zaključio je Spasić.

Izvor: Pink.rs, Foto: Srpska lista