FESTOVO “ROĐENJE” U DVORANI DOMA SINDIKATA 1971. GODINE. KOMBANK DVORANA I OVE GODINE JEDAN OD DOMAĆINA 49. FESTA

Stari biser riznice Dvorane Doma sindikata – Beogradski međunarodni filmski festival FEST i ove godine “vraća” se na mesto svog porekla u Kombank Dvoranu (Dvorana doma sindikata), gde je 1971. godine i rođen i pod gotovo vizionarskim sloganom “Povratak u budućnost”.

Međunarodni filmski festival FEST, 49. po redu biće održan od od 07. do 16. maja i u Kombank Dvorani, pored ostalih već kultnih sala u kojima se godinama prikazuje. Ipak, Dvorana doma sindikata ima poseban značaj za ovaj festival! Naime, kada se kulturnim vremeplovom vratimo skoro pet decenija unazad, podsetićemo se prvog FEST-a održanog 09. januara 1971. i to upravo na mestu današnje Kombank Dvorane.

FEST koji je upisan u istoriju svetskih festivala otvorio je čuveni film „MEŠ“ ROBERTA ALTMANA.

POD SLOGANOM „HRABRI NOVI SVET“, FEST JE TADA ZAČEO SVOJU VELIKU TRADICIJU FESTIVALA KOJI JE VREMENOM POSTAO JEDAN OD NAJZNAČNIJIH KULTURNIH DOGAĐAJA BEOGRADA I KULTURNI SVETIONIK ODRASTANJA MNOGIH GENERACIJA.

Prva u nizu manifestacija festivala „Hrabri novi svet“ bila je svečanost obeležavanja 75 godina kinematografije u svetu i kod nas, kada je na Terazijama otkrivena spomen ploča, na mestu gde se 1896. odvrtela prva filmska predstava na Balkanu. Prisustvovao je veliki broj domaćih i stranih filmskih umetnika.

Na spektakularnom prvom FEST-u našli su se ”Odiseja u svemiru” Stenlija Kubrika, ”Goli u sedlu” Denisa Hopera, filmovi Erika Romera, Luisa Bunjuela, Živojina Pavlovića.

Tada su u pet programa prikazana 73 filma, a FEST je posetilo oko 105.000 gledalaca.

Dokumentarni filmovi svedoče o hladnom vremenu i mrazu koji nije sprečio da se ispred Doma Sindikata formiraju gužve i da se traži karta više.

Tadašnja Velika sala Doma sindikata bila je puna nestrpljivih građana, koji su sedeli i na stepenicima očekujući da gledaju filmove na platnu, čija se veličina upoređivala sa fudbalskim igralištem.

Naime, osnivač FEST-a Milutin Čolić napravio je specijalno platno za ovaj festival, koje je bilo mnogo veće i kačeno je samo za potrebe FEST-a.

DVORANA DOMA SINDIKATA JE BILA PRVO MESTO U JUGOSLAVIJI, GDE JE ONO ŠTO JE BILO NEDOSTUPNO BILO PRISTUPAČNO I NA DOHVAT RUKE.

Naime, Federiko Felini, Roberto Roselini, Mikelanđelo Antonioni, Luis Bunjuel, Miloš Forman, veliki filmski autori i njihovi veliki filmovi dolazili su u Beograd, i kako svedoče podaci iz tog vremena, bili su dostupni i medijima i građanima, slobodno šetajući prestonicom. To tada nije bilo zamislivo ni na jednom drugom filmskom festivalu.

U domaće anale ušao je i drugi FEST, koji je održan u Dvorani Doma sindikata pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita.

Događaj su upriličili i Kirk Daglas, Monika Viti, koja je dobila „Zlatno Sunce“ za ulogu žene koja je izmislila „ljuljanje kukovima“, zatim članovi posade Apola 15, kao i slikarka Olja Ivanjicki, koja je „izmislila“ hepening.

Do danas FEST beleži četiri miliona gledalaca i gotovo 4000 značajnih svetskih filmova, koji su na njemu imali domaću ili pak regionalnu premijeru.

Izvor: Pink.rs, Foto: FEST plakat

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »