Ugostio je OEBS, MMF, Svetsku banku, Interpol, UNESKO…, ali i velike umetnike, kao što su: Pavaroti, Domingo, Kabalje, B. B. King. EVO GDE SE NA NOVOM BEOGRADU NALAZI GRAĐEVINA KOJU JE OTVORIO Josip Broz Tito!

Zdanje na levoj obali Save tokom različitih kulturnih manifestacija primilo je oko 15 miliona posetilaca, a tokom različitih kongresnih skupova oko dva miliona učesnika.

Da, to je Sava Centar. Kongresni, kulturni i poslovni centar, namenjen za raznovrsne multi-funkcionalne aktivnosti.

Sava Centar ima salu za publiku koja je najveća u celoj zemlji, kao i u bivšoj Jugoslavij. Nalazi se u Novom Beogradu u Milentija Popovića 9.

Njegova izgradnja trajala je tri godine, od 1976. do 1979, a izgrađen je po zamisli arhitekte Stojana Maksimovića koji je bio i šef konstruktorskog tima. Radovi su morali da se ubrzaju van predviđenog roka, zbog već zakazanog godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda koji je trebalo da bude održan u Sava Centru, što je prouzrokovalo i odustajanje od plana da glavna sala ima rotirajuću pozornicu.

Inače, Sava Centar je svečano otvorio predsednik SFRJ Josip Broz Tito, 15. maja 1977. godine, a već iduće 1978. u njoj je održan XI kongres Saveza komunista Jugoslavije.

Sava Centar ima 69.300 kvadratnih metara korisnog i 100.000 kvadratnih metara ukupnog prostora, uključujući koncertnu salu sa 3.672 sedišta, 15 konferencijskih sala, izložbeni prostor, kao i brojne druge objekte. On godišnje ugosti više od pola miliona posetilaca.

Sava Centar je bio domaćin mnogih značajnih međunarodnih kongresa i skupova kao što su: OEBS, Godišnji sastanci MMF i Svetske banke, 55. Godišnja generalna skupština Interpola, 6. UNCTAD, Generalna skupština UNESKO, FOREKS, FISIT, 9. Samit nesvrstanih.

Takođe je bio domaćin i mnogih značajnih umetničkih programa i ugostio je velike umetnike, kao što su: Lučano Pavaroti, Plasido Domingo, Monserat Kabalje, Majls Dejvis, Henrik Šering, B. B. King, Zubin Mehta, Vladimir Aškenjazi, Johan Štraus orkestar, Moskovski filharmonijski orkestar, Okazu filharmonijski orkestar i mnoge druge.

U Sava Centru su takođe održani i izbor za Mis Srbije, kao i selekcioni festivali za učešće na takmičenju za Pesmu Evrovizije, pod nazivima Beovizija i Evropesma i idejni je tvorac, pokretač i organizator tradicionalnog letnjeg festivala (Summertime festival).

IZVOR: nbgreporter.com/Wikipedia

FOTO: Printscreen google.com/maps

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »