Novi Beograd „grad u gradu“

Pretvoren u najveće gradilište u zemlji, ovaj deo Beograda je neočekivano brzo postao „grad u gradu“. Po broju stanovnika Novi Beograd je najveća opština u zemlji. Mada je dugo smatran najvećom „spavaonicom“ u Srbiji, po urbanističkoj postavci koja je zasnovana na međunarodnim idejama, arhitekturi internacionalnog duha, Novi Beograd je jedinstvena gradska opština. On je odraz cele jedne epohe, njene etike i estetike, i na najbolji način ilustruje kvalitete i mane arhitekture toga vremena, Danas je Novi Beograd metropolis koji i dalje raste i prepoznaje se kao jedan od primera socijalističke arhitekture Beograda.

Izgradnju Novog Beograda započele su omladinske radne brigade 1948.godine, a opština je obrazovana 1953. Samo u prve tri godine kroz frontovske i omladinske radne brigade je prošlo oko 200 hiljada njegovih graditelja – srednjoškolaca, studenata, radnika i inžinjera iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije.

Jedna od najpoznatijih građevina je i  „Zapadna kapija Beograda“, sa desne strane autoputa prema aerodromu Nikola Tesla.

Palata Srbija, poznata po ranijem nazivu Palata Federacije, svečano je otvorena 1961. godine, povodom održavanja Prve konferencije šefova država i vlada Nesvrstanih zemalja u Beogradu. Tim povodom su u parku Prijateljstva, u Aleji mira, predsednici  zemalja učesnica zasadili platane. Tradicija sađenja platana  se nastavila, tako da su brojni zvaničnici i poznate ličnosti zasadile drvo u znak prijateljstva, a među njima su Josip Broz Tito, DŽavahavrlal Nehru, Gamal Abdel Naser, kraljica Elizabeta II, Fidel Kastro i mnogi drugi.  

Sava Centar, najveći kongresni, kulturni i poslovni centar u našoj zemlji i jedan od najvećih u regionu je savremeni centar izuzetne domaće i međunarodne reputacije čija delatnost obuhvata organizaciju kogresnih i svih vrsta umetničkih skupova i manifestacija. 

Beogradska arena, trenutno Štark arena, je najsavremenije višenamensko mesto za sport, kulturu, zabavu, izložbe, sajmove i druge manifestacije.

Rekonstruisana zgrada nekadašnjeg CK Jugoslavije je  danas poslovni centar Ušće,  u sklopu koga se nalazi najveći tržni centar Beograda – “Ušće”, koji  gleda u istoimeni park ili park Prijateljstva.

Na obodu parka, i celom dužinom obale Dunava, napravljeno je šetalište i biciklistička staza koja vodi do Zemuna.

Gradski prevoz: Novi Beograd  je  autobuskim i tramvajskim linijama  veoma dobro povezan sa ostalim delovima Beograda. Iz centra grada, većina autobusa za Novi Beograd polazi sa Zelenog Venca.

Preuzeto sa: www.tob.rs

Foto: Prtsc Youtube Pink.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »