Izložba Ljiljane Striže Trajković u Blok galeriji

U novobeogradskoj Blok galeriji, JurijaGagarina 221, PETAK, 30. oktobra, s početkom u 19 časova, biće otvorena izložba slika, autorke LJILJANE STRIŽE TRAJKOVIĆ .

Ljiljana striže Trajković, rođena 1970. godine u Vranju. Diplomirala na Fakultetu umetnosti u Prištini, odsek slikarstvo u klasi profesora Hilmije Ćatovića i profesora Gorana Rakića 1995. godine. do sada je priredila 13 samostalnih izložbi : Raška, Inđija, Futog, Pančevo, Velika Plana, Rakovica, Kruševac,Trstenik , Niš, Kragujevac, dva puta u Vranju i 50 grupnih. Član ULUS-a od 2017. godine . Učesnik više kolonija u zemlji i regionu. Živi i radi u Vranju.

U predgovoru kataloga autorka navodi:

„Insistirajući na autonomiji slike a samim tim i većoj umetničkoj slobodi oslobodila sam sliku svega suvišnog.Boja gospodari slikom i njome pokušavam da rešim čisto estetske probleme.Postupkom svođenja gubi se predmet, ali asocijacije na viđeno još uvek postoje iako je proces njihovog postojanja započet.Otuda, u okviru apstraktnog slikanog polja prisutni su oblici koji su nosioci simboličkog značenja i koji definišu i objašnjavaju samu sliku.Pojednostavljena figuracija mi omogućava da eksperimentišem bojom, potezom i površinama.Na platnima, specifične fakture, dominiraju (bojom i linijom) akcentovani uprošćeni kuhinjski predmeti i delovi nameštaja.Primenjujući vertikalnu perspektivu predmeti su ekstrovertno naglašeni međusobno i prema celini, pre svega kolorističkim kontrastima: toplo-hladnih i svetlo-tamnih kontrasti istovremeno su ostvareni komplementarnim (crveno-zelenu,žuto-ljubičasto, narandžasto-plavo) i simultanim kontrastima „krivih parova“ (zeleno-ljubičasto i narandžasto-ljubičasto). Na slikama nastalim na početku stvaralačkog ciklusa, boja je naneta u više slojeva čime se postiže reljefnost površine. Postepeno se reljefnost gubi, a površine postaju plošne. Slike su rađene tradicionalnom slikarskom tehnikom, ulje na platnu.“

Izložba će biti otvorena do 11. novembra 2020. godine.

novibeograd.rs

FOTO: Printscreen Youtube rtvranje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »