Održan drugi okrugli sto ne temu „Upravljanje bezbednošću puta”

Drugi u nizu okruglih stolova povodom izrade Strategije bezbednosti saobraćaja grada Beograda sa akcionim planovima za period 2021–2025. godine, održan je  na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. Tema današnje svojevrsne radionice je „Upravljanje bezbednošću puta”.

U cilju pripreme što kvalitetnijeg dokumenta i uspešne realizacije, u organizaciji Saobraćajnog fakulteta planirana je serija okruglih stolova – radionica na kojima će se obrađivati najbitnije teme. Na ovaj način trebalo bi da se unapredi svest najvažnijih subjekata o obimu problema bezbednosti saobraćaja i mogućnostima smanjivanja stradanja u saobraćaju. Cilj je takođe da se usaglase najvažniji stavovi, a posebno oni koji se odnose na sprovođenje mera i aktivnosti koje utiču na najvažnije sadržaje Strategije bezbednosti saobraćaja grada Beograda, odnosno akcionih planova za period 2021–2025. godine.

O savremenom pristupu unapređenju bezbednosti puteva govorio je Krsto Lipovac, šef Katedre za bezbednost saobraćaja Saobraćajnog fakulteta. Posebno je ukazana važnost programa upravljanja crnim tačkama, kao i razlici između tradicionalnog i savremenog pristupa bezbednosti saobraćaja kao važnom faktoru za bezbednost puta. Mapiranje rizika, važnost pripreme, realizacije i praćenja projekta bezbednosti puteva jedan su od zadataka ove strategije.

Učesnici su naglasili da je potrebno unaprediti planove, projekte i održavanje puteva, ali i ukazati na važnost zaštite ranjivih učesnika u saobraćaju i unapređenja saobraćajne signalizacije kroz zakonsku regulativu.

Ovom okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Agencije za bezbednost saobraćaja, beogradskih opština Obrenovac, Grocka, Lazarevac Zemun, Vračar, Savski venac, Čukarica, Gradskog zavoda za javno zdravlje, Saobraćajne policije i Komunalne milicije, Saobraćajno-tehničke škole „Zemun”, Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Sekretarijata za saobraćaj, Sekretarijata za javni prevoz, Sekretarijata za inspekcijske poslove, Sekretarijata za informisanje, JKP „Beograd-put”, JKP  „Putevi Beograda”, JKP „Parking servis”.

Okrugli stolovi se održavaju četvrtkom na Saobraćajnom fakultetu.

 Beoinfo

Foto: Beograd.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »