Zaboravljeni spomenik – Kad ovde već bude stajao ponosni Novi Beograd, podignut svesno, planski i s ljubavlju…

Kraj puta što od Palate društveno-političkih organizacija vodi ka Ušću nalazi se bela kamena gromada. Tek ako joj namernik priđe, može otkriti da su u njoj isklesana slova. Poruka je jedva vidljiva. Piše:

„Kad ovde već bude stajao ponosni Novi Beograd, podignut svesno, planski i s ljubavlju, voljom i rukama trudbenika, omladine, naroda, neka ova ploča kazuje i podseća na 11. april 1948. Tri godine posle završetka Narodnooslobodilačke borbe završene su pripreme za početak nove radne bitke u borbi za sreću i blagostanje naroda. Toga dana, radni ljudi i omladina svih naroda Jugoslavije pregli su da podignu Novi Beograd, da prošire voljeni glavni grad države ravnopravnih naroda s ove strane Save, da učine većim i lepšim grad iz koga je KPJ na čelu sa drugom Titom povela ustanak, da novom gradnjom stvore još jedan neprolazni znamen pobednosne oslobodilačke borbe naših naroda koje vodi u socijalizam maršal Tito, u državi koju su gradili sami narodi. Zapis književnika i revolucionara Čedomira Minderovića na spomen-ploči postavljenoj 11. aprila 1948.“

Spomen obelžje početka gradnje Novog Beograda. Nalazi se na Ušću, u blizini Palate "Ušće". Na ovom mestu je prvobitno…

Posted by Stare slike Novog Beograda on Monday, September 3, 2012

Neko ko je u ovom tekstu otkrio samo patetiku, izrazio je protest polivši beli kamen crnom bojom. Drug Živorad Mihajlović Draško je, kao prvi komandant glavnog štaba Omladinskih radnih brigada na izgradnji Novog Beograda, pre neki dan kraj tog spomenika – zasadio mladicu breze.

novibeograd.rs

FOTO: Printscreen google.com/maps

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *