U Novom Beogradu 1991. najviše je mladih ljudi – Oni s ponosom ističu da su Novobeograđani

Po popisu stanovništva iz 1991. godine, u Novom Beogradu živi najviše Srba (74 odsto). Slede Jugosloveni (9 odsto), Crnogorci (5 odsto), pa redom: Makedonci, Hrvati, Slovenci, Muslimani, Albanci, Mađari, Nemci, Slovaci… U sledećem popisu će se sigurno naći i Kinezi, preduzimljiv svet koji je po Novom Beogradu otvorio sijaset prodavnica i restorana. Biće i Grka (Grčko-kiparski centar), a naći će se, verovatno, i neki Papuanac.

Govorka se da u Novom Beogradu ima puno penzionera, što je tačno, ali ih, proporcionalno, više ima u Starom gradu, na Vračaru, čak i na Savskom vencu. Uostalom, uočljivo je da je u Novom Beogradu najviše mladih. Reč je o novim klincima koji s ponosom ističu da su – Novobeograđani. Po tome se razlikuju od svojih roditelja koji su u njihovim godinama razonodu tražili isključivo u starom delu Beograda.

Posle pola veka postojanja Novi Beograd je konačno dobio dušu. Postao je „grad“ po meri svojih žitelja. Okružen Savom i Dunavom s jedne i Zemunom i Sremom s druge strane. Sa predivnim parkovima i šetalištima uz reke, prostran i komotan, a prisan i gostoprimljiv.

Samo se još stari akcijaši sećaju vremena od pre pola veka, močvara i ritova koji su ga plavili i svojih snova koji su se ostvarili.

novibeograd.rs

FOTO: Printscreen

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *