Novi Beograd neumesno prozvan „velika spavaonica“

Izgradnju Novog Beograda je započela omladina, a nastavile su građevinske firme iz cele Jugoslavije. I verovatno niko tada, pre pola veka, nije mogao ni naslutiti kakvo je to grandiozno delo.

Da nije opština u sastavu Beograda, Novi Beograd bi sa 320.000 stanovnika bio drugi po veličini grad u SR Jugoslaviji. Prostire se na površini od 4.096 hektara na kojima je sagrađeno ukupno 80.000 stanova.

To odavno nije „velika spavaonica“, kako je Novi Beograd neko neumesno prozvao. O tome svedoči puka statistika. Među novim zdanjima je 5.000 preduzeća i 4.700 samostalnih radnji. Tu su i 33 dečja vrtića, devetnaest osnovnih, šest srednjih i dve više škole, kao i Fakultet dramskih umetnosti. U okviru fakulteta je i jedino novobeogradsko pozorište, a pored njega postoji i pet bioskopskih dvorana. Dom zdravlja ima četiri velika objekta, sedamnaest ambulanti i dvanaest apoteka. U Novom Beogradu je i Studentski grad, najveće univerzitetsko naselje na Balkanu (8.000 postelja zadovoljava potrebe i neodređenog broja „ilegalaca“ koji su odavno institucija Studenjaka).

Prema zvaničnim podacima, na teritoriji opštine je zaposleno 42.000 radnika u privredi i desetak hiljada u društvenim delatnostima. Zaposlenih je, naravno, mnogo više.

U Novom Beogradu je i neutvrđen broj prodavnica, zanatskih radnji, servisa, umetničkih galerija, uslužnih radnji i koječega drugog…

– I svako ko želi, može ovde da nađe baš ono šta traži – kaže Nataša Lakićević, portparol Skupštine opštine Novi Beograd. – Neću pogrešiti ako kažem da danas nemamo jedino skijaške terene.

(A i to će imati jer se pored Parka prijateljstva podiže veštačko brdo – za sankanje.)

Pominje i malo poznat podatak da Novi Beograd ima čak i svoju crkvu: reč je o Hramu svetog Georgija iz 1876. godine, koji se nalazi u Vojvođanskoj ulici. A uskoro će kod opštinske zgrade početi izgradnja crkve posvećene svetom Dimitriju.

Ima još i hotele „Beograd – Interkontinental“, „Hajat Ridžensi“, „Putnik“… Sportske hale i tržne centre.

novibeograd.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »