Kako se snaći među blokovima

Čak i žitelje Novog Beograda zbunjuje nelogičan sistem obeležavanja stambenih blokova, koji je nesrećna posledica urbanističko-činovničkih numerisanja građevinskih parcela.

Tako, na primer, prva zdanja, paviljoni kod Tošinog bunara, pripadaju bloku 7. Blok 1 je u centru, kod „Fontane“, uokviren ulicama Pariske komune, Narodnih heroja, Bulevarom Avnoja i Omladinskih brigada. Nalazi se baš preko puta zgrade Skupštine opštine koja, inače, pripada bloku 31. Između blokova 68 i 70a nije blok 69, već 58, a iza 70 je, sledstveno ovom sistemu, blok 44.

Ulice prave najneverovatnije meandre obilazeći zgrade u nekoliko blokova, a logika sleda kućnih brojeva ne postoji.

– Jedini način da se namernik snađe jeste da zaustavi nekog prolaznika i pita gde se šta nalazi – kaže uz smeh Nataša Lakićević. – Ponekad se dogodi da zaista dobije pravi odgovor.

Pre tri godine se pojavila interesantna knjižica Zorana Rapajića „Vodič kroz Beograd“ sa podnaslovom „Novi Beograd“. Štampana je na 72 stranice i ma kako se autor trudio da objasni geografiju ove zapetljane opštine, propustio je jednu sitnicu: da uz „Vodič“ ponudi još i kompas, signalne rakete i pribor za preživljavanje. Neverovatno.

Novi Beograd je ispresecan trasama 28 autobuskih i tri tramvajske linije gradskog saobraćaja, što nipošto ne znači da je do njega jednostavno doći ili iz njega lako izaći. Ne znači ni da će vas autobus koji tamo uhvatite odvesti do centra Beograda: može se dogoditi da vozi do Ledina, Zemuna, Batajnice, Surčina…

– Meni se dogodi da po mesec-dva ne pređem Savu – kaže Nataša. – Ne zbog prevoza, koji je takav kakav je, već zato što zaista nemam nikakvu potrebu da idem u Beograd. Sve imam i ovde.

novibeograd.rs

Foto: Printscreen RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »