Počinje sanacija „divljih“ deponija (FOTO)

JKP „Gradska čistoća“, u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, od danas počinje sanaciju „divljih“ deponija u Beogradu.

Prva lokacija, sa koje će ekipe „Čistoće“ ukloniti nelegalno smetlište sa oko 2.700 kubika raznog otpada, je naselje Petrovčić u GO Surčin.

FOTO: JKP GRADSKA ČISTOĆA, SAŠA MIJAJLOVIĆ

Direktor JKP „Gradska čistoća“, Marko Popadić kaže da se na terenu u Petrovčiću nalaze dva podizača sa rol kontejnerima zapremine od po 30 kubika, građevinska mašina, dva transportna vozila i jedna pretovarna stanica nosivosti do 90 kubika.

FOTO: JKP GRADSKA ČISTOĆA, SAŠA MIJAJLOVIĆ

„Zbog velike površine na kojoj se nalazi ova nelegalna deponija, uz svu mehanizaciju i brojno ljudstvo, za saniranje će nam biti potrebno od sedam do deset dana. Negativne posledice neodgovornog ponašanja pojedinaca, najviše osećaju ljudi koji žive u blizini “divljih“ deponija i zato apelujem na sve sugrađane da otpad odlažu u skladu sa propisima. Nelegalna smetlišta, ne ruže samo sliku Beograda, već izuzetno nepovoljno deluju na životnu sredinu, pogoduju povećanju broja glodara i izazivaju zagađenje zemljišta. Uklanjanje „divljih“ deponija iziskuje i velike finansijske troškove, a taj novac bi, umesto u sanaciju smetlišta, mogao biti uložen u poboljšanje komunalnog sistema grada, što bi mnogo više značilo svim stanovnicima glavnog grada“, objašnjava Popadić i podseća da za očuvanje zdrave životne sredine imamo mnogo više razloga, nego da se prema njoj ophodimo nesavesno, jer ćemo u budućnosti skupo platiti danak prirodi.

FOTO: JKP GRADSKA ČISTOĆA, SAŠA MIJAJLOVIĆ

„Da bismo kvalitetno živeli u velikom gradu, koji se iz dana u dan širi i raste, što nosi neke svoje izazove poput povećanja zagađenosti vazduha, moramo se truditi da ga održavamo čistim i urednim, a što zavisi isključivo od nas samih. Beograd je naš dom i tako i treba da se odnosimo prema njemu. Samo odgovorno ponašanje prema otpadu svakog pojedinca će dati prave rezultate, a JKP „Gradska čistoća“ će nastaviti da odgovara na sve izazove maksimalno profesionalno i efikasno!“ ističe Popadić.

FOTO: JKP GRADSKA ČISTOĆA, SAŠA MIJAJLOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »