Đorđević: Oprezni smo sa popuštanjem mera u centrima za smeštaj starih, tu ćemo biti NAJRIGOROZNIJI!

Zoran Đorđević, ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekao je za Pink da će ubuduće domovi za stare morati da ispune više standarda kako bi dobili licence za rad.

On je rekao da će se raditi na unapređenju sistema socijalne zaštite, posebno kada su u pitanju ustanove za smeštaj, kao i da Srbija sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom na ovom polju.

– Kada su u pitanju ustanove socijalne zaštite za smeštaj dobijanje licenci podićićemo na viši nivo, moraće veći standard da ispune. To ćemo videti posle analize sa Svetskom zdravstvenom organizacijom – rekao je Đorđević.

On je naglasio da u sistemu socijalne zaštite ima 22.500 korisnika, a da je tokom epidemije virusa korona zaraženo 546 korisnika.

FOTO: TV PINK PRINTSCREEN

Navodi još da su od samog početka preduzete sve mere kako bi se zaštitila najstarija kategortija stanovništva, a o propustima u domovima za stare u Nišu istražni organi treba da utvrde kako je došlo do toga.

– Oprezni smo sa popuštanjem mera u centrima za smeštaj starih i tu ćemo biti najrigorozniji, dok će se mere popustiti u u domovima za nezbrinutu decu, te će oni moći da izlaze i da se kreću van ustanove – kaže ministar.

Na sledećoj sednici Vlade Srbije, kako je rekao, biće doneta Uredba o minimalnim merama zaštite koje svaki poslodavac mora da preduzme.

FOTO: TV PINK PRINTSCREEN

– Svako će znati šta je njegov poslodavac dužan da mu obezbedi tokom rada. Ukoliko postoji kršenje te Uredbe, zaposleni to može da prijavi inspekciji rada na 0800 300 307 ili preko sajta MInistarstva za rad – rekao je Đorđević.

Najavio je i da od danas počinje da radi i e-stranica na sajtu Ministarstva za rad gde će svaki radnik moći da se informiše o svojim pravima.

– Svako može da popuni upitnik o statusu u kome tetrenutno nalazi kao radnik i dobiće spisak svih prava iz zakona koji mu pripada. Ukoliko nema nešto od toga može da prijavi inspekciji – naglasio je on.

Podestio je da da su lekari, policajci, vojnici i drugi koji su se zarazili na radnom mestu dok su brinuli o obolelima o koronavirusa tokom vanrednog stanja imali pravo na 100 odsto plate tokom bolovanja, umesto 65 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »