Preporuka je da u vrtiće idu deca čiji roditelji rade, ali nećemo vraćati nijedno dete, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vrtići u Srbiji od jutros su počeli sa radom, a u Beogradu je otvoreno 308 objekata.  Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je jutros posetio vrtić „Sveta Petka“ na opštini Savski venac, kaže da je otvaranje vrtića potvrda da se život normalizuje.

On je naveo da su svi vrtići u Beogradu dezinfikovani, a dvorišta tretirana na krpelje.

– Za sada je preporuka da u vrtiće idu deca čiji roditelji rade, ali grad neće vratiti nijedno dete iz vrtića – rekao je Vesić. Ispred svih vrtića postavljene su dezobarijere, roditeljima i mališanima meri se temperatura na ulazu. Vesić kaže da se u vrtiće vraća 5.890 zaposlenih i dodaje da se nije vratilo 225 radnika, 61 medicinska sestra i 120 spremačica koje su pomagale u Kovid bolnicama.

FOTO: TV PINK PRINTSCREEN

U vrtiće u Beogradu planirano je da se vrati od 20.000 do 25.000 dece, a prema Vesićevim rečima sa radom počinju i državni i privatni vrtići.

Gradski sekretar Slavko Gak kaže da je grad uradio sve da deca budu bezbedna i da su sve preporuke struke poštovane. On je dodao da većinu propisanih mera, oko 80 odsto vrtići već sprovode u svojim svakodnevnim aktivnostima.

FOTO: TV PINK PRINTSCREEN

– Za dolazak dece u vrtić potrebna je potvrda pedijatra, ali to nije ništa novo, jer je i ranije bilo kada dete ne dolazi 5 dana, da je neophpodna potvrda pedijatra – rekao je Gak.

On je dodao da će predškolske ustanove biti fleksibilne i po pitanju potvrde za roditelje, da je neophodno da rade iz sedišta firme. Gak je naveo da je Grad obezbedio svu neophodnu opremu za zaposlene da je nabavljeno 100.000 maski i 100.000 rukavica, 17.000 perivih maski, sva neophodna sredstva za dezinfekciju.

Direktorka predškolske ustanove Savski venac Gordana Petrović, koja je jutros dočekala mališane u objektu „Sveta Petka“, kaže da će danas u tom objektu biti oko 35 dece od 280 koliko je inače upisano.

 Ona je navela da je svih 11 objekata u okviru predškolske ustavnove „Savski venac“ oid jutros otvoreno.

– Napravili smo operativni plan kako raditi u manjim grupama, kako deci olakšati boravak. Nadamo se da će deca polako početi da se vraćaju – rekla je Petrović.