Na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo je predlog Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, da se u čast proslave 75. godina pobede u Drugom svetskom ratu i Besmrtnog puka, izda prigodna poštanska marka i koverta.

„Poštanske markice posvećene Danu pobede poslednji put su štampane 1985. godine, dok će ovo biti prvi put da se one štampaju u čast Besmrtnog puka. U Srbiji se 9. maja organizuje niz ceremonija polaganja cveća i venaca na spomenike herojima Velikog otadžbinskog rata i održavaju se različite manifestacije u znak sećanja na ratne veterane, međutim ove godine posebno moramo voditi računa o zdravlju naših građana i ponašati se u skladu sa preporukama epidemiologa. Ipak, ni korona virus nas neće sprečiti da obeležimo ovaj važan datum, te otuda i ideja za štampanjem poštanskih markica sa prigodnim motivima“, rekao je ministar Zoran Đorđević.

Dan pobede 9. maj je dan kada je Nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu i proslava 75. godina pobede Crvene armije i sovjetskog naroda nad nacističkom Nemačkom u Velikom otadžbinskom ratu 1941 -1945.

Uprkos tome što je rat završen nekoliko meseci kasnije kapitulacijom carskog Japana, 9. maj je dan kada se u Evropi i širom sveta proslavlja dan kapitulacije evropske pretnje. Mnoge zemlje sveta koje su snosile velike žrtve obeležavaju ovaj dan organizujući niz manifestacija i parada, uključujući i Srbiju koja je dala veliki doprinos pobedi nad fašizmom i nažalost mnogo žrtava. 

U čast žrtvama u Drugom svetskom ratu širom sveta organizuju se od 2007. godine i Besmrtni puk, tj. šetnja u kojoj potomci boraca koji su u Velikom otadžbinskom ratu branili zemlju, a u njihovu čast i znak zahvalnosti i sećanja na slavne pretke nose i njihove portrete kako bi heroji postali besmrtni.  

Besmrtni puk je prvi put održan u Rusiji 2007. godine, dok se na predlog ministra za rad zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja od 2019. godine ovaj šetnja i aktivnost smatra državnim događajem u Republici Srbiji koji će se obeležavati svake godine na isti dan. 9 maja. 

„Dužnost Vlade Srbije i svih građana jeste da buduće generacije učimo o važnosti ovog datuma verujući da će i oni nastaviti da neguju tradiciju i pamte naše heroje“, poručio je Đorđević.

Foto: Pixabay.com