Ambasador Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević rekao je da je u toj zemlji 717 osoba je izgubilo život, 12.240 je zaraženo, 12.000 u karantinu, 22.000 u samoizolaciji, dok se 4.017 lica vodi kao lica koja su ozdravila.

-Školska godina je završena, jedino će studenti završnih godina imati mogućnost da pohađaju nastavu pre svega zbog pripremanja za diplomske ispite – istakao je Tomašević za Pink.

Kako naglašava, produžena je suspenzija letova sa zemljama koje su označene kao žarišta, a najstarija populacija iznad 65 godina može da izlazi iz kuće u jutarnjim satima između 7 i 11 sati i popodnevnim između 19 i 23 sata.

Što se tiče obeležavanja 1. maja, Tomašević kaže da postoje apeli Ministarstva unutrašnjih poslova da se danas neće tolerisati bilo kakvo okupljanje, imajući u vidu da je zabrana kretanja i dalje na snazi, pa će, kako dodaje, parkovi i izletišta biti strogo kontrolisani i propisane kazne za nepoštovanje mera biće između 415 i 4.150 evra.

FOTO: TV PINK PRINTSCREEN

-Upravo će ponašanje građana omogućiti buduće ublažavanje mera, koje je najavljeno za 15. maj, kada bi ovo vanredno stanje trebalo da preraste u stanje privpravnosti – rekao je Tomašević.

Kako kaže, u toj zemlji je veliki broj izrečenih kazni za nepoštovanje mera, ali, kako dodaje, Rumunija ima jako puno stanovnika i očekivano je da bude mnogo više mera i izrečenih kazni nego što je to u drugim zemljama regiona.

-Ovde je preoznato da mere koje su uvedene u Srbiji su pravovremene, odlučne i efikasne i zaista se tu Srbija ističe u regionu – naglasio je ambasador.

Što se naših državljana u Rumuniji tiče, Tomašević kaže da su Ambasada u Bukureštu i generalni konzulat u Temišvaru u svakodnevnom kontaktu sa našim državljanima, svima koji se obrate za pomoć, kako onima koji imaju prebivalište ovde tako i sa onima koji žele da se vrate u Srbiju sa dalekih destinacija.

– Uz pomoć predsednik Srbije, Vlade, Ministarstav unutrašnjih i spoljnih poslova dosta naših građana se vratilo u Srbiju i organizovani su čak i specijalni letovi za te potrebe – istakao ej Tomašević.

Izvor: Pink.rs, Foto: TV Pink Printscreen