Odbornici Skupštine grada usvojili su danas pet planova detaljne regulacije, kao i više odluka o izmenama i dopunama planova detaljne regulacije u različitim delovima grada.

Glavni urbanista Marko Stojčić je kao jedan od najvažnijih planova izdvojio Plan detaljne regulacije za izgradnju distributivnog polietilenskog gasovoda od gasne merno-regulacione stanice „Karaburma centar” do toplane „Višnjička banja”, i to zbog svih aktivnosti koje se u Gradu Beogradu sprovode kako bi se poboljšao kvalitet vazduha.

– Ovo je jedna od stvari koje će postepeno, ali vrlo uskoro obezbediti da sve gradske toplane budu potpuno „ekološke” i da emituju samo prihvatljive gasove. Kada je reč o Planu detaljne regulacije uređenja Sunčane doline na Banovom brdu i bloka između ulica Požeške i Maršala Tolbuhina, plan je izrađen u skladu sa Planom generalne regulacije, po kojem je taj deo grada bio predviđen za izgradnju stambenih objekata. Tačnije, u pitanju je samo razrada PGR-a, a ta parcela je više od pola veka ostala neizgrađena, pre svega zbog padine i velikog nagiba – rekao je Stojčić.

Odbornici su na današnjoj sednici Skupštine grada usvojili Plan detaljne regulacije za izgradnju distributivnog polietilenskog gasovoda od gasne merno-regulacione stanice „Karaburma centar” do toplane „Višnjička banja”, Plan detaljne regulacije Sunčane doline na Banovom brdu i bloka između ulica Požeške i Maršala Tolbuhina, Plan detaljne regulacije područja uz Ugrinovačku ulicu, u delu između ulica Bosanske i Novogradske. Usvojen je i Plan detaljne regulacije za izgradnju objekata i vodova sistema daljinskog grejanja toplovodne mreže Paštrovićeve i Kirovljeve do toplane „Banovo brdo”, kao i Odluka o izradi plana detaljne regulacije za područje između auto-puta E70, kompleksa Aerodroma „Nikola Tesla” i obilaznog auto-puta Dobanovci – Bubanj potok, opština Surčin, odnosno Odluka o izradi izmena i dopuna Plana detaljne regulacije naselja Sremčica, za deo blokova 186 i 187. Usvojena je i Odluka o izradi i dopuni Plana detaljne regulacije za područje privredne zone „Auto-put” na Novom Beogradu, u Zemunu i Surčinu, kao i Odluka o izmeni i dopuni Plana detaljne regulacije „Ada Ciganlija” za izradu triatlonske staze. Takođe, odbornici su usvojili Odluku o izradi plana detaljne regulacije privredne zone „Ivo Lola Ribar” na Čukarici.

Odbornici su usvojili i Odluku o utvrđivanju prestanka mandata odbornika i potvrđivanju mandata odbornika Skupštine grada. Prethodno su usvojena rešenja o razrešenju i imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Beograd, zatim predloge rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u jednom broju osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda, kao i predloge rešenja o razrešenju i imenovanju direktora i v.d. direktora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Beograd.

Izvor: Beograd.rs