Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić posle gotovo dve godine od otvaranja prve mini eko-zone za vrapce na Novom Beogradu, pojasnio je zašto je dobra borba za te ptice.

Svi su tada bili u čudu zašto to radi gradonačelnik? Ali Radojičić, koji je zadužio vrapce, u borbi za eko svet, posle skoro dve godine otkriva svoje namere u borbi za ovu pticu.

Naime, Radojičić je gostujući na TV PINK u emisiji “Žikina šarenica” rekao je da do sada nije nijednom medijski hteo da priča o ovoj temi.

-Taj dan kada je bio taj događaj, ja sam imao mislim 15 različitih sastanaka, događaja I nekoliko pojavljivanja u medijima. I kad avam izvade taj jedan segment, onda ispada da radite jednu nebitnu stvar. Ali I tada samn hteo da ukažem koliko je bvažna zdrava životna sredina. To je u stvari bila poruka, a nekima koji ne vole, možda sui z opozicije, bila je tema nad kojom su oni hteli da imaju monopol nad njom. Ali, vrlo je važno, a ta poruka je bila I tada, moramo se svi boriti d abude naša životna sredina zdravija. Što nije lako u ovom trenutku, jer je naša to globalni problem, nije samo beogradski. Tako ste me dirnuli u temu koja mi jako važna – rekao je Radojičić.

Podsećamo da je pre dve godine gradonačelnik u prvoj eko-zoni za vrapce, ostavio i prvu hranu u tek postaljene hranilice.

-Vrapci, samo zdravu hranu. Pišemo ‘đevrek – ne’ – rekao je tada Radojičić dok je punio hranilicu.

Osim što je savetovao Beograđane kako ispravno da hrane vrapce, gradonačelnik je upozorio da nije samo beli hleb opasan za te ptice.

-Svaka bačena žvaka na ulicu ustvari potencijalno može da ubije nekoliko vrabaca – upozorio je tada on.