OVE PROMENE NA NOKTIMA MOGU BITI ZNAK ZA UZBUNU! Ako ih primetite – hitno idite kod LEKARA

Kako smatraju stručnjaci, nokti obično odražavaju ukupno stanje našeg zdravlja.

Promene na noktima, poput gubitka boje ili stanjivanja mogu da budu signal bolesti jetre, bubrega, pluća, ali i da znače anemiju i dijabetes.

Ovo su i dokazali naučnici sa američkog Instituta za dermatologiju i upozorili da manje i kratkotrajne promene nisu razlog za brigu, ali da, ukoliko stanje potraje više meseci i uključuje oticanje kože oko nokta i krvarenje, najbolje što pre posetiti lekara.

Listanje noktiju u nekoliko tankih i ispucalih slojeva stručno se naziva „onychoschisis“, a najčešći uzrok ovog stanja je prečesto pranje ruku, prekomerna upotreba lakova kao i njihovih odstranjivača, nedostatak vitamina i minerala u prehrani i hormonalni disbalans.

Trik koji pomaže u određivanju da li je promena u izgledu noktiju zabrinjavajuća ili normalna skriva se u posmatranju kvaliteta samog nokta, naročto njegove tvrdoće i boje, savetuju dermatolozi.

Beli nokti ukazuju na probleme s jetrom

Zdravi nokti trebalo bi da budud ružičasti, što znači da su opskrbljeni krvlju i kiseonikom, a promene na noktima mogu ukazivati na veće probleme sa zdravljem i prehranom. Izrazito beli nokti mogu ukazivati na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Lomljivi nokti ukazuju na probleme sa štitnjačom

Nokti koji brzo pucaju i lako su lome otkrivaju probleme sa štitnom žlezdom. Ova žlezda kontroliše metabolizam, rast i energiju što znači da se čak i najmanje nepravilnosti u radu vide na noktima i kosi.

Savijeni nokti ukazuju na probleme s plućima

Okrugli nokti savijeni prema dolje ukazuju na probleme s plućima, probavom i jetre, ali i na bolesti srca. No, ponekad je takav oblik noktiju nasledan i nema veze s bolestima.

Udubljeni nokti posledica su manjka gvožđa

Nokti bi trebalo da budu blago ispupčeni, ali ako su udubljeni poput kašike, to može ukazivati na nedostatak gvožđa. Ako je deo nokta udubljen, a deo ispupčen, takav oblik može biti posledica problema s plućima i bronhijama.

Bele pruge otkrivaju probleme s bubrezima

Bele pruge na noktima ukazuju na probleme s bubrezima i jetrom, a mogu biti i posledica nedostatka proteina u ishrani. Veruje se da ih uzrokuju poremećaj u dotoku krvi i kiseonika koji se javljaju kao posledica navedenih bolesti.

Bele mrlje posledica su manjka cinka

Osim belih pruga, na noktima se mogu pojaviti i bele mrlje. One su najčešće posledica nedostatak cinka u organizma, a mogu biti posledica gljivične infekcije, povrede i alergijske reakcije, piše „Bright Side“, a prenosi „Express“.

Žutilo noktiju uzrokuje gljivična infekcija

Žuti nokti najčešće su posledica gljivične infekcije i ako se ne leči na vrijeme može uzrokovati zadebljanje na noktima. U retkim slučajevima mogu biti znak problema sa štitnjačom, bolesti pluća, dijabetesa i psorijaze.

Plavi nokti ukazuju na probleme s plućima

Plavičasti nokti posledica su lošeg dotoka kiseonika, što znači da ukazuju na probleme s disajnim putevima. Mogu biti znak emfizema, ali i problema sa srcem.

Brazde mogu biti znak artritisa

Osim na boju noktiju treba pripaziti i na njihovu površinu. Ako se na noktima pojavljuju brazde, to može biti znak reumatidnog artritisa i psorijaze. Tada se najčešće radi o vertikalnim brazdama, dok su one horizontalne obično povezane sa starenjem te ne predstavljaju razlog za brigu.

Upozoravajući znakovi promene:

– Pojava tamne crte preko površine nokta

– Plavi nokti

– Izobličena površina nokta

– Uporne vodoravne brazde na noktu

– Postojane bele linije po površini

– Krvarenje iz kože oko nokta nakon najmanje povrede

Izvor: Pink.rs, Foto: Pixabay.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »