Kako smatraju stručnjaci, nokti obično odražavaju ukupno stanje našeg zdravlja.

Promene na noktima, poput gubitka boje ili stanjivanja mogu da budu signal bolesti jetre, bubrega, pluća, ali i da znače anemiju i dijabetes.

Ovo su i dokazali naučnici sa američkog Instituta za dermatologiju i upozorili da manje i kratkotrajne promene nisu razlog za brigu, ali da, ukoliko stanje potraje više meseci i uključuje oticanje kože oko nokta i krvarenje, najbolje što pre posetiti lekara.

Listanje noktiju u nekoliko tankih i ispucalih slojeva stručno se naziva „onychoschisis“, a najčešći uzrok ovog stanja je prečesto pranje ruku, prekomerna upotreba lakova kao i njihovih odstranjivača, nedostatak vitamina i minerala u prehrani i hormonalni disbalans.

Trik koji pomaže u određivanju da li je promena u izgledu noktiju zabrinjavajuća ili normalna skriva se u posmatranju kvaliteta samog nokta, naročto njegove tvrdoće i boje, savetuju dermatolozi.

Beli nokti ukazuju na probleme s jetrom

Zdravi nokti trebalo bi da budud ružičasti, što znači da su opskrbljeni krvlju i kiseonikom, a promene na noktima mogu ukazivati na veće probleme sa zdravljem i prehranom. Izrazito beli nokti mogu ukazivati na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Lomljivi nokti ukazuju na probleme sa štitnjačom

Nokti koji brzo pucaju i lako su lome otkrivaju probleme sa štitnom žlezdom. Ova žlezda kontroliše metabolizam, rast i energiju što znači da se čak i najmanje nepravilnosti u radu vide na noktima i kosi.

Savijeni nokti ukazuju na probleme s plućima

Okrugli nokti savijeni prema dolje ukazuju na probleme s plućima, probavom i jetre, ali i na bolesti srca. No, ponekad je takav oblik noktiju nasledan i nema veze s bolestima.

Udubljeni nokti posledica su manjka gvožđa

Nokti bi trebalo da budu blago ispupčeni, ali ako su udubljeni poput kašike, to može ukazivati na nedostatak gvožđa. Ako je deo nokta udubljen, a deo ispupčen, takav oblik može biti posledica problema s plućima i bronhijama.

Bele pruge otkrivaju probleme s bubrezima

Bele pruge na noktima ukazuju na probleme s bubrezima i jetrom, a mogu biti i posledica nedostatka proteina u ishrani. Veruje se da ih uzrokuju poremećaj u dotoku krvi i kiseonika koji se javljaju kao posledica navedenih bolesti.

Bele mrlje posledica su manjka cinka

Osim belih pruga, na noktima se mogu pojaviti i bele mrlje. One su najčešće posledica nedostatak cinka u organizma, a mogu biti posledica gljivične infekcije, povrede i alergijske reakcije, piše „Bright Side“, a prenosi „Express“.

Žutilo noktiju uzrokuje gljivična infekcija

Žuti nokti najčešće su posledica gljivične infekcije i ako se ne leči na vrijeme može uzrokovati zadebljanje na noktima. U retkim slučajevima mogu biti znak problema sa štitnjačom, bolesti pluća, dijabetesa i psorijaze.

Plavi nokti ukazuju na probleme s plućima

Plavičasti nokti posledica su lošeg dotoka kiseonika, što znači da ukazuju na probleme s disajnim putevima. Mogu biti znak emfizema, ali i problema sa srcem.

Brazde mogu biti znak artritisa

Osim na boju noktiju treba pripaziti i na njihovu površinu. Ako se na noktima pojavljuju brazde, to može biti znak reumatidnog artritisa i psorijaze. Tada se najčešće radi o vertikalnim brazdama, dok su one horizontalne obično povezane sa starenjem te ne predstavljaju razlog za brigu.

Upozoravajući znakovi promene:

– Pojava tamne crte preko površine nokta

– Plavi nokti

– Izobličena površina nokta

– Uporne vodoravne brazde na noktu

– Postojane bele linije po površini

– Krvarenje iz kože oko nokta nakon najmanje povrede

Izvor: Pink.rs, Foto: Pixabay.com