Šume koje stvaraju udovice: Svi žele da ih vide, niko ne sme da im priđe

Postoje neki prozori u prirodi zbog kojih ljudi odluče da otputuju i na drugi kraj sveta. Ova neobična šuma je jedna od tih prirodnih lepota, ali ono što mnogi turisti ne znaju jeste koliko ovo mesto može da bude opasno.

Šuma eukaliptusa u duginim bojama je nešto što se zapamti za ceo život.

Šarena debla i grane mogu da se vide u tropskim šumama Indonezije, Nove Gvineje i Filipina. Dugini eukaliptusi mogu da dostignu čak 75 metara, a osim po intenzivnoj boji, karakteristični su i zbog osvežavajućeg mirisa koji podseća na miris bora, nane i meda.

Intenzivne nijanse zelene, crvene, narandžaste i ljubičaste stvaraju remek-dela prirode. Boje eukaliptusa i različite šare su poput otiska prsta, ne postoje dva jednaka. Iako su lep ukras, eukaliptus nije biljka koja se preporučuje u blizini kuća, zbog korenja koje se plitko širi tlom i lako može da našteti cevima, oko kojih se ponekad i obmota.

Lišće im je otrovno, a drveće lako gori zbog eteričnih ulja koja otpuštaju. Jedna od zanimljivih karakteristika eukaliptusa jeste i ta što odbacuje stare grane i koru, pa je opasno zadržavati se pod njegovom krošnjom. Zbog brojnih smrtnih slučajeva šumskih radnika u Australiji postoji izreka da šume eukaliptusa „stvaraju udovice“, piše Pun kufer.

Izvor: B92.net, Foto: Pixabay.com 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »