Zašto treba biti oprezan kod starinskog trika sa hladnom vodom.

Sigurno ste čuli za trik da kada se opečete treba da opečeno mesto držite pod mlazom hladne vode 20-ak minuta. Na ovaj način ćete smanjiti rizik od oštećenja kože ili dubljih povrda epiderma.

Međutim, stručnjaci kažu da ovaj starinski trik nije uvek najbolje rešenje.

Ukoliko se radi o detetu i većoj opekotini, držanjem oštećene kože mod mlazoim ledene vode rizikujete da mu drastičnoo snizite temperaturu tela i izazovete druge zdravstvene tegobe.

U tom slučaju, oni preporučuju da dete uvijete u toplo ćebe, a opečeno mesto stavite pod mlaz hladne vodu. Ćebe će održavati temperaturu tela, a hladna voda će učiniti svoju „magiju“.

U slučaju da su vam se već pojavili plikovi ili je koža promenila boju nakon što ste je rashladili, povređeno područje prekrijte samolepljivom plastičnom folijom. Ovo bi trebalo da ublaži crvenilo i učini da plik nestane.

Treba napomenuti da je bitno da hlađenje treba da se sprovede odmah, jer je kasnije efekat slabiji. Takođe, velika je greška koristiti „narodne lekove“ kao što su ulje, mast, puter, brašno, luk, pasta za zube, list bokvice i slično, jer se na ovaj način povećava rizik od infekcije.

Izvor: Mondo.rs, Foto: Pixabay.com