Slučaj devojčice (16) koja se porodila u kolima Hitne pomoći podigao je Srbiju na noge! Da li je moguće da NIJE ZNALA DA JE TRUDNA?! Evo šta za Pink kažu ginekolog i neuropsihijatar (VIDEO)

Porodilja je krvarila sat vremena do dolaska Hitne, negirala je da ju je iko napao ili povredio, a lekari su pozvani jer je osećala bolove u stomaku i krvarila. Navodno, imala je uredne cikluse, ističući čak da je menstruacija u toku, zbog čega su svi bili veoma iznenađeni kada je krenuo sam porođaj, uključujući i nju samu.

U selu Jabuka kod Pančeva prošle nedelje dogodio se neobičan slučaj. Hitna pomoć je dobila poziv, da sanitet u bolnicu preveze devojčicu od 16 godina – zbog bolova u stomaku i krvarenja. 

Upravo tu i tada desio se obrt. S puta ka hirurgiji sanitet je skrenuo, kako prenose mediji, u porodilište. Ipak, neimenovana devojčica ubrzo je postala mama i ne stigavši do porodilišta. Rodila je bebu od 2.500 grama – u vozilu Hitne pomoći.

Prema dostupnim informacijama mlada majka nije ni znala da je trudna. Navodno, imala je uredne cikluse, ističući čak da je menstruacija u toku, zbog čega su svi bili veoma iznenađeni kada je krenuo sam porođaj.

Ovakve trudnoće ujedno su i neželjene, pa se uglavnom završe abortusom, kaže dr Vanja Milošević, ginekolog GAK „Narodni front“. U ovim godinama, kako kaže, postoji nesklad u psihičkom i fizičkom sazrevanju, pa su tako devojčice od 12, 13, neretko i manje godina, sposobne za reprodukciju fizički, dok emocionalni razvoj ne prati te godine. 

– Najgore je kod ovakvih trudnoća to što na kraju abortus ispadne jedina kontracepcija. Mislim da se zakazuje na prevenciji koja je ovde i ključna – kaže dr Milošević za “Novo jutro”. 

Kada je reč o konkretnom slučaju, doktor kaže da u uzrastu 16-godišnje devojke menstrualni ciklus i dalje nije redovan, te da je maltene pravilo da se devojčice javljaju ginekologu tek kada se suoče sa problemom. 

– U ovom slučaju devojčica je krila trudnoću od porodice, nije išla kod ginekologa i kao rezultat svega toga imamo ovo što imamo – kaže ginekolog za Pink.

Ističe da je danas gotovo trend da mlade osobe od 14-15 godina stupaju u seksualne odnose, iako su eventualne komplikacije brojne, a jedna od njih je i maloletnička trudnoća. 

FOTO: TV PINK PRINTSCREEN

– Uglavnom govorimo o komplikacijama koje se dese kao rezultat, ali slabije o preventivi. „Batut“ je skoro izneo zastrašujuć podatak da deca od 14-15 godina, osim stupanja u seksualne odnose, neretko su konzumenti alkohola, opijata, narkotika, kocke… Društvo mora da ovaj problem sagleda vrlo ozbiljno i cenim da bi seksualno vaspitanje trebalo da je obavezan predmet u srednjim školama, a po svoj prilici i u osnovnim – kaže dr Milošević.  

Glavni razlog zašto se trudnoća u tim godinama krije je strah od kazne, ocenjuje prof. dr Dijana Lazić Puškaš, neuropsihijatar. 

Psihološki nepripremljene mlade žene ulaze u novi svet pun nejasnoća, konflikata, sumnji… I dok se trude da sakriju “bruku” od porodice nailaze na zid u porodičnim odnosima, odnosno dobar kontakt između majke i deteta, ali i oca i deteta, izostaje.

– Majka svaljuje krivicu na dete, otac svaljuje krivicu na majku, a seksualni čin u ovakvim postaje čin za svaku osudu, čin koji je otprilike za smrtnu kaznu i koji označava kompletan raspad porodice. Ovaj problem je globalan – kaže neuropsihijatar.

FOTO: TV PINK PRINTSCREEN

Ističe da se u ovakvim slučajevima javlja i psihološki vid odbrane – negiranje.

– Ljudi koji dobiju dijagnozu najteže bolesti ne žele da sebi to priznaju. Tako i maloletnice ne žele da prihvate trudnoću i razmišljaju o tome kao o nečemu što će se rešiti samo od sebe – kaže dr Lazić Puškaš. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »