Sirup od luka – savršen lek protiv kašlja

Ovaj prirodni lek pomaže u lečenju kašlja, curenja iz nosa, upale grla i mnogih drugih bolesti čak i kod najmlađe dece.

Sirup od luka je vrlo jednostavan za pripremu, jeftin je, zdrav i može se davati i maloj deci i odraslima. Daje se pre svega zbog kašlja i grlobolje. Kod kašlja, smanjuje količinu sluzi ili sprečava da se formira. Ali uz to, blagotvorno utiče na mnoga druga oboljenja.

Luk je bogat mnogim vrednim sastojcima. Uključuje sumporna jedinjenja, pektin i glukokinine sa baktericidnim delovanjem. Takođe bogat je izvor folne kiseline, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, hroma, gvožđa, dijetalnih vlakana i joda koji pružaju antiinfektivne efekte. Osnova lekovitog uspeha luka je, međutim, sadržaj vitamina A, B1, B2, PP, C i fitoncida. Vitamin A pomaže u održavanju pravilnog funkcionisanja imunog sistema i zajedno sa vitaminom B2 osigurava pravilno funkcionisanje sluznice i disajnih puteva. Vitamin C povećava imunitet tela, skraćuje trajanje prehlade i podstiče rast i efikasnost imunoloških ćelija, kao i podstiče povećanje količine interferona, koji ima antivirusno delovanje. Fitocide karakteriše snažna baktericidna aktivnost, inhibiraju razvoj virusa i čak ubijaju tuberkulozu.

Luk efikasno leči anemiju zbog velikog sadržaja gvožđa. Takođe pomaže u snižavanju holesterola i sprečava srčane udare. Luk je od velike koristi u borbi protiv prehlade, svih vrsta infekcija, bolesti mokraćnih puteva. Oštar ukus luka čini da konzumiranje sirupa ubrzava cirkulaciju, što izaziva znojenje, pa tako korisno i kod prehlade. Osim toga, sirup od luka smanjuje temperaturu.

Recept za sirup: 1 glavica velikog crnog luka, 2-3 kašike šećera ili meda

Luk narežite na manje kockice i dodajte šećer ili sipajte med. Ostavite da stoji poklopljeno nekoliko sati. Nakon 2-3 sata procedite 4-5 ml sirupa. Najbolje je svaki dan praviti novi sirup da biste dobili što više dragocenih sastojaka. Luku možete dodati i sitno seckani beli luk, koji je poznat po svojim baktericidnim svojstvima.

Dajte detetu 5 ml 2-3 puta dnevno.

Izvor: zenskimagazin.rs, Foto: Pixabay.com 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »