Radojičić: 5G mreža značajna za razvoj Beograda i unapređenje života svih građana

Razvoj Beograda u pravcu „pametenog grada” je naša jasna strategija, a širenje 5G mreže jedan je od ključnih faktora funkcionisanja. Nove tehnologije su značajne kao mogućnost za razvoj novih poslova i radnih mesta u našim gradovima, poručio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prilikom otvaranja digitalne konferencije „5G and enabled technologies conference”.

Događaju u Starom dvoru prisustvovali su i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ambsador Italije Karlo La Kašo i potpredsednik „Konfindustrije Srbija” Romano Rosi.

Radojičić je rekao da Beograd i Srbija teže da zadrže poziciju lidera u regionu u razvoju digitalne ekonomije i inovacija i podsetio da je u junu u Naučnotehnološkom parku u Beogradu puštena u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji koja je na raspolaganju kompanijama, preduzetnicima i studentima tehničkih fakulteta za razvoj različitih tehnoloških rešenja.

– Razvoj Beograda u pravcu „pametnog grada” je naša jasna strategija, s obzirom na prdviđanja da će sve više ljudi živeti u velikim gradovima i metropolama, kao što je Beograd. Naše projekcije su da će u narednih desetak godina u Beogradu živeti između 100.000 do 200.000 stanovnika više. Nema dileme da je to strateški pravac koji je izuzetno važan za Beograd. Potreban nam je sistem koji će moći da prikupi, obradi podatke i u realnom vremenu sinhronizovano odgovori potrebama, a 5G je vrlo obećavajuća mreža – istakao je Radojičić.

On je naveo da je tokom nedavne posete Helsinkiju imao priliku da obiđe „pametni kvart” Kalasatama koji funkcioniše po ovim principima i gde je 5G tehnologija doprinela boljem funkcionisanju ovog dela grada.

– Tu je potpuno funkcionalan robot taksi i drugi „smart siti” koncepti. Na očiglednom primeru mnoge stvari su unapređene, a kada govore o uštedi vremena, kažu da građani uštede oko sat vremena dnevno zahvaljujući „smart siti” konceptu – kazao je gradonačelnik.

Kako je naveo, ovakve konferencije su mesta gde se može pričati o pametnim rešenjima i čuti na koji način su ih drugi gradovi primenili. Želimo da, dodao je Radojičić, primere dobre prakse primenjujemo u Beogradu i da građani imaju korist od toga.

On je izrazio zadovoljstvo što je gost današnje konferencije i zamenik gradonačelnika Grada Torina Marko Pironti, koji je zadužen za inovacije i sprovođenje strategije „smart siti” koncepta u Torinu. Gradonačelnik je ovom prilikom istakao veliki doprinos ministra Popovića u ovoj oblasti za Beograd i Srbiju i zahvalio mu na predanom radu.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović naglasio je važnost konferencije za Srbiju i Italiju i za sve veće povezivanje inovacionih kompanija dveju zemalja. On je zahvalio Grada Beogradu i gradonačelniku Beograda na svesrdnoj podršci svim inovacionim procesima, posebno zbog Naučnotehnološkog parka koji je, kako je ocenio, najbolji u ovom delu Evrope.

– Možemo da se pohvalimo time da je pre nekoliko meseci najrelevantnija svetska organizacija za istraživanja inovacionih eko-sistema i start-apa iz San Franciska postavila Beograd kao jedan od pet najboljih gradova u Evropi za inovacije i osnivanje start-ap kompanija – rekao je Popović.

On je dodao da 5G tehnologija donosi nove izazove, a otvara se i nov potencijal u korišćenju svih novih tehnoloških dostignuća. Potrebno je prilagoditi postojeća rešenja, ali i razviti nova, naznačio je Popović.

– 5G će biti infrastruktura za novu generaciju tehnoloških inovacija koje će oblikovati svet u narednoj deceniji. Oni će biti bazirani na pouzdanoj i brzoj komunikaciji, a upravo 5G će omogućiti ultra pouzdan prenos podataka na desetine puta većim brzinama – rekao je Popović.

On je precizirao da je širok spektar potencijala za primenu, od industrije do telekomunikacija.

Ambasador Italije u Srbiji  Karlo Lo Kašo je istakao da je ova konferencija jasan pokazatelj Vlade Srbije da želi da nastavi saradnju sa italijanskom zajednicom.

– Siguran sam da većina vas zna da je 2019. godina veoma posebna za naše bilateralne odnose. Naše dve zemlje imaju tesnu saradnju i dobri su partneri i u ekonomskom sektoru, posebno kada je u pitanju nauka i tehnologija. Italija pridaje veliki značaj digitalizaciji i tehnološkim inovacijama. „Konfindustrija” je organizovala nekoliko seminara koji se fokusiraju na informacione tehnologije i zato pozivam svoje prijatelje da nastave da se povezuju u ovoj značajnoj oblasti. Stručnjaci su predvideli da 5G tehnologija može tri puta da uveća prihode u različitim sektorima, a u automobilskoj industriji može da predstavlja poptunu revoluciju. Neke aplikacije zasnovane na 5G tehnologiji testiramo u velikim gradovima poput Napulja, Rima i Torina i zato se nadam da će srpski i italijanski gradovi postati još bliži zahvaljujući 5G tehnologiji – rekao je Lo Kašo, koji je zahvalio gradonačelniku Radojičiću na tome što je Beograd domaćin jednog ovakvog skupa.

Potpredsednik „Konfindustrije Srbija” Romano Rosi posebno je istakao značaj prisutnosti brojnih srpskih kompanija na ovom skupu, dodajući da je „Telekom” najavio prvo testiranje 5G mreže u Naučnotehnološkom parku na Zvezdari.

– Istražiće se i buduće mogućnosti primene 5G mreže sa brojnim drugim kompanijama, uz očekivanja da će to doneti mnogo dobrobiti u svakodnevnom životu – kazao je Rosi i preporučio da Beograd primeni iskustva Torina. On je naglasio značaj primene 5G u oblasti bezbednosti i obrade podataka što će, dodao je, biti od važnosti ne samo za javne institucije već i za građane.

Na ovogodišnjoj digitalnoj konferenciji „Konfindustrije” – Udruženja italijanskih industrijalaca u Srbiji, pod nazivom „5G and enabled technologies conference”, govoriće se o ovoj temi, sa posebnim fokusom na veću brzinu, nižu latenciju i mogućnost povezivanja mnogo više uređaja istovremeno.

FOTO: Beograd.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »