Nikodijević: Predlog budžeta rekordan, gotovo 50 odsto veći nego 2012. godine

Beograd je veliki grad, njegove potrebe su ogromne i trudimo se da iz dana u dan uradimo nešto dobro za Beograd, kako bi građani osetili poboljšanje, rekao je predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević gostujući na TV „Hepi”.

Govoreći o predstojećem budžetu za 2020. godinu, Nikodijević je istakao da je predlog urađen pre dva meseca i objavljen na sajtu grada.

– Mi pratimo politiku Vlade Srbije i kao što je bilo najavljeno povećanje zarada zaposlenima u upravi od osam odsto, zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite od devet odsto i zaposlenima u kulturi od deset odsto, sve je to plod ekonomske aktivnosti i Beograda i republike. U prilici smo da povećamo plate i zbog toga se radi i rebalans budžeta. Naravno, nema zaduživanja i sve se radi iz sopstvenih prihoda – rekao je Nikodijević.

Govoreći o novom mostu preko Save, Nikodijević je istakao da razvoj grada zahteva i neke velike promene u Beogradu, kao i da savremeni grad mora da odgovori potrebama ljudi.

– Slična situacija bila je i kad se gradila „Gazela”, jer je bilo onih koji nisu bili za njenu izgradnju, a danas se čini kao da bi nam dobro došla još jedna. Stari nemački most napravljen je kao privremeni 1942. godine i njegovi kapaciteti ne zadovoljavaju potrebe koje danas traži Beograd. Ako uzmemo u obzir da će se u nastavku mosta, kod Ekonomskog fakulteta graditi tunel koji će povezati savsku i dunavsku terasu i koji će izaći u Ulicu despota Stefana, to će omogućiti stanovnicima Borče, Ovče, Koteža, Krnjače, Karaburme i drugih naselja da ostvare vezu sa Novim Beogradom, koja se neće ukrštati sa drugim saobraćajnicama. To će biti most sa četiri trake, dve biciklističke staze i pešačkim stazama sa obe strane mosta. Kao odgovorni ljudi, mi moramo da rešavamo probleme, a budžetom za 2020. godinu predviđeni su i drugi projekti koji Beograđanima treba da omoguće bolji saobraćaj –od rekonstrukcije Ulice kneza Miloša, preko Bulevara patrijarha Pavla do drugih projekata – kazao je predsednik Skupštine grada.

Odgovarajući na primedbe da se više radova u gradu izvodi odjednom, Nikodijević je naglasio da se rekonstrukcije u prošlosti nisu sprovodile na vreme, navodeći da su pojedine podzemne instalacije stare po 40 i 50 godina i zahtevaju zamenu.

Govoreći o nabavci novih autobusa, Nikodijević je dodao da je ona u toku.

– Mi smo građanima obećali bolji i komforniji prevoz. Samo ove godine nabavili smo 70 novih turskih autobusa, stigla su 42 kineska i još 132 treba da stignu do 30. novembra, tako da ćemo samo ove godine imati 244 nova autobusa, što nikada niko ranije nije kupio za jednu godinu. Prosečna starost vozila u GSP-u će biti pet godina, a sledeće godine kupićemo još sto zglobnih, deset elektroautobusa i 40 trolejbusa, što dostiže približnu brojku od 400 novih vozila do kraja sledeće godine. To govori da zaista vodimo računa o kvalitetu, komforu i bezbednosti putnika – istakao je Nikodijević.

On je podsetio da je predlog budžeta rekordan i da iznosi ukupno 143 milijarde u okviru grada i gradskih opština.

– Ovo je zaista veliki novac za Grad Beograd, to je gotovo 50 odsto veći budžet nego 2012. godine. Nastojimo da on bude delom razvojni, delom socijalni, u kome će biti novca i za infrastrukturu, ali i za potrebe građana. Najveća izdvajanja, 18 milijardi ići će za subvencije za vrtiće i subvencionisaćemo svih 78.000 dece koja danas idu u obdaništa, što je pomoć i roditeljima. Izjednačili smo prava dece u privatnim i državnim vrtićima, nastojaćemo da sva deca, bez obzira na to da li je jedan roditelj zaposlen ili ne, imaju mogućnost da se upišu u privatni ili državni vrtić i grad će to sufinansirati. Odvajamo i 1,6 milijardi dinara za zdravstvo, jer iako su osnivačka prava primarne zdravstvene zaštite prešla na republiku, grad koristi svoju zakonsku mogućnost da dalje ulaže u opremu i izgradnju novih zdravstvenih stanica. Pet milijardi ostaje za socijalnu zaštitu, povećavaju se i sredstva za kulturu na više od četiri odsto, što potvrđuje da smo želeli da predložimo izbalansiran budžet koji će svima omogućiti dovoljno novca za funkcionisanje i razvoj – kazao je Nikola Nikodijević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »