Neke od namirnica u čijem ukusu svakodnevno uživate imaju razarajući učinak na vaše biserno bele zube i desni.

Vrhunski stomatolozi napravili su listu namirnica koje treba da izbegavate – neke će vas sigurno iznenaditi.

Kokice

Odložite odmah tu činiju kokica u kojima uživate uz svoju omiljenu seriju. Svakodnevno u stomatološku ordinaciju dolaze ljudi s ispucalim zubima zbog grickanja prepečenih zrna kokičara, da uopće ne spominjemo ljusku koja se zavuče ispod zubnog mesa i uzrokuje bol.

Sušeno voće

Koliko god uživali u ukusu sušenog ananasa i zdravstvenim prednostima vlakana koje unosite jedući suve šljive, morate znati da je sušeno voće prva katastrofa za vaše zube. Osim što sadrži visoku koncentraciju šećera, sušeno voće lepi se za neravnu površinu vaših kutnjaka i uzrokuje pojavu karijesa.

Semenke

Zaboravite na semenke ukoliko želite da vam zubi budu lepi i zdravi. Dok prednjim zubima lomite njihovu ljusku, rizikujete oštećenje na svojim jedinicama. To usitinu ne bi bio lep prizor!

Topla voda s limunom

Ukoliko ste negde čuli da je topla voda s limunom izvrstan i zdrav napitak za početak dana, razmislite dvaput pre nego što usvojite tu naviku. Redovno izlaganje zuba kiseloj hrani i pićima može doslovno otopiti gleđ i pritom izložiti štetnim uticajima unutrašnji sloj zuba koji je žući od gleđi i vrlo osetljiv.

Led

Vreme je da prestanete uživati u drobljenju leda vlastitim zubima. Led je naprosto pretvrd za zubnu gleđ i uzrokuje mehanička oštećenja na zubima (pukotine). Čak može i odlomiti komad zuba.

Energetski napitci

Osim što su iznimno kiseli i imaju nizak pH, energetski napitci prave su šećerne bombe. Stomatolozi upozoravaju na trend porasta karijesa među studentima koji redovno piju energetska pića, jer ih celu noć drže budnima dok se pripremaju za ispite ili se provode po klubovima. Tečnost jednakomerno prekriva sve zube i ima jednako loš učinak na njih. Prestanite s ovom navikom jer biste u protivnome mogli završiti s ustima punim karijesa!

Konzervirsano voće

Mislite li da je konzervisano voće zdravo samo zato što na konzervi stoji natpis „voće“, razmislite ponovo. Premda je voće uvek zdrav izbor na jelovniku, ono koje dolazi u konzervi posve je druga priča. Ako je natopljeno sirupom i obloženo šećerom to je samo jedan korak do slatkiša.

Gazirana voda

Vaše omiljeno piće koje ne sadrži veštačke boje, šećer niti kalorije u stvarnosti nije toliko zdravo. Istraživanja su pokazala da izlaganje zuba vodi kojoj je dodan ugljen dioksid na zubnu gleđ ima jednako loš učinak kao i sok od narandže.

Gumene bombone

Izbegavajte gumene bombone svih boja i oblika u širokome luku jer uništavaju zube. Naime, dok ih žvačete oni se lepe i za najmanje dostupna mesta na zubima, a poznato je da što duže su zubi u kontaktu sa šećerom to se u usnoj šupljini proizvodi više kiseline koja je odgovorna za množenje bakterija koje uzrokuju karijes.

Meso s roštilja

Žao nam je ćemo vam uništiti veselje zbog roštilja koji planirate ovaj vikend, ali morate znati da su raznovrsne lepljive i pikantne marinade samo drugo ime za karijes. Meso s roštilja, poput mariniranih svinjskih rebara, verovatno je najgore što se može dogoditi vašim zubima zbog karameliziranog šećera koji umak sadrži, upozoravaju stomatolozi. Takođe, postoji opasnost da vam se odlomi komadić zuba kad zagrizete u deo mesa na kojem je karamelizovani šećer suviše otvrdnuo. Naravno, tu je i pitanje samog šećera koji ima poguban uticaj na zdravlje zuba.

Granola pločice

Granola pločice možda jesu pune vlakana i minerala, ali su strašne za oralnu higijenu i nisu zdrave koliko ste mislili. Sadrže količinu šećera koja nije dobra za zube, a neke industrijski proizvedene pločice obložene su dodatnim hrskavim slojem šećera koji može uzrokovati pukotine na zubima.

Izvor: Ordinacija.hr; Foto: Pixabay.com