Stupanjem na snagu Pravilnika o kozmetičkim salonima i upotrebi pravila na snagu su stupila NOVA PRAVILA

Od ove godine mlađima od 18 godina nije dozvoljeno korišćenje solarijuma, a punoletne osobe će ovu uslugu u kozmetičkim salonima moći da koriste isključivo pod oređenim – strogo propisanim uslovima.

Osobe mlađe od 18 godina prvi put ove godine neće pred leto moći „da nabace“ bronzanu boju u solarijumu, jer je za njih upotreba ovih uređaja – zabranjena.

Prema Pravilniku o kozmetičkim salonima i upotrebi solarijuma, koji je stupio na snagu sredinom februara, stariji će i dalje moći da se „kvarcuju“, ali samo ako prethodno potpišu da su upoznati sa svim mogućim rizicima korišćenja aparata sa solarnim lampama.

Nova pravila vlasnike solarijuma obavezuju da kontrolišu ispravnost aparata na svakih šest meseci i da redovno menjaju lampe, pišu Novosti.

Inicijativu da se ograniči upotreba solarijuma za mlađe od 18 godina pokrenulo je Udruženje dermatovenerologa Srbije. Slična procedura primenjuje se u mnogim zemljama, ukazuju mediji.

U Australiji je, recimo, potpuna zabrana i upotrebe i prodaje solarijuma za sve osobe na snazi od januara 2015. Kad je u zemljama EU usvojena preporuka da se od 2017. godine solarijumi više ne koriste, i pošto je postepeno uvođena zabrana, u Srbiju je uvezeno mnogo polovnih aparata sa slabijom zaštitom, naročito iz Nemačke, koja je zabranila korišćenje solarijuma.

Lekari kažu da je nastanak melanoma kod mladih od 18 do 29 godina u najvećem broju slučajeva posledica UV zračenja u solarijumu, a pokazalo se da je kod nas upotreba ovih aparata zabrinjavajuće masovna. Istraživanja sprovedena u četiri srednje škole u Srbiji pokazala su da je 38 odsto srednjoškolaca bilo bar jednom u solarijumu, a da su neki od njih počeli tamo da odlaze sa 13 godina. Oko osam odsto srednjoškolaca izjavilo je da su više od 30 puta bili u solarijumu.

Prema novom Pravilniku, osim mlađih od 18 godina, solarijum ne smeju da koriste ni oni koji su bolovali ili boluju od tumora kože, oboljenja praćenih pojačanom osetljivošću na UV zračenje i toplotu, i oni koji piju lekove osetljive na UV zračenje. To su mnogi antibiotici, antidepresivi, lekovi protiv akni, citostatici, diuretici i antihipertenzivi, ali i neki lekovi protiv bolova koji se često piju zbog reume ili glavobolje.

Izvor: Pink.rs, Foto: Pixabay.com