MESO NAŠE BRAĆE – Pavle Zelić

„’Treći svet’ postoji izvan onoga što ’razvijeni svet’ uopšte, a SAD naročito, izvoljevaju smatrati globalizovanom svetskom civilizacijom.“ (Norman Spinrad „Okvir i retrospektiva“)

To su nerazvijene zemlje, tzv.„zemlje u razvoju“. Njihova kultura nam je tuđa, na niskom su stupnju društvenog razvoja. Zaostaju u tehnologiji i nauci. U ekonomiji. Nemaju demokratske vlasti, liče na neljudska bića. Naročito Džejnu. A pripoveda se iz njegove perspektive.

Slika: www.makart.rs

Dolazi u Ugandu da kao novinar podstiče sukobe o kojima će posle informisati svet. Uspeh po svaku cenu. Taština. Želi bitku uživo. War TV, rat na televiziji 24 časa. Emisija: „Deset vrhunskih najgrozomornijih egzekucija“.

Džejn: „Svet je krenuo dalje. Afrika nije.“ U Africi su iscrpeni svi resursi. Kontinent u raljama desetina malih ratova. Gleda male crnce, uglavnom su još deca, sa mržnjom u očima prema belom čoveku. Prema svima.

Džejnu u radu pomažu duhovi koji su zaposeli Kagamea, da u želji za moć izaziva krvoproliće koje će zabavljati „razvijeni svet“ kraj malih ekrana. Za moć. A sve to samo da bi se zadovoljili apetiti urednika Martija. Za moć.

Kagame u svom krvavom pohodu ubija pukovnika Milera. Osveta. Kasnije, kada je uzeo vlast u Ugandi, ubio ga je jedan plavi dečak. Unuk pukovnika Milera. Opet osveta. „I tek tada je Džejn shvatio da je unukova mržnja bila jača od svega što su duhovi mogli da mu ponude. Toliko jaka da ih možda nije ni čuo.“ Mržnja.

Dečak: „Ko si ti?“ Džejn: „Niko. Niko bitan.“ Da napreduje, nije mu dozvolio Marti. A njemu je dečak oduzeo izvor zarade. Na kraju svi gube. Razvijene zemlje su nadmoćne ekonomski, politički, kulturološki, naučno, vojno. Treći svet je dominantan demografski. A čovek je svugde zver.

Aleksandar Petrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »