OVER YOUR DEAD BODY – Takashi Miike

Mijuki ustaje iz kreveta, gleda Kasukeove stvari. Novčanik mu je prazan. Kao i život. Dok Mijuki pokazuje sposobnost da voli, on je u odnosu hladan i bezizražajan. Emocionalno mrtav čovek, dok ona reaguje i na bol i na ljubav. Zajedno glume u pozorištu.

U starom kabuki komadu o Oivi; drami o izdaju, ubistvu i duhu koji se sveti. U predstavi se istražuju porodični odnosi, teme krivice i izdaje: Oiva je u braku je sa Jemonom, koji je, radi venčanja sa bogatom Ume, ubija. I njihovo dete.

„Perforacija materice je povreda koja nastaje pri instrumentalnim manipulacijama u materici ili pri pokušaju provokacije pobačaja.“ Mijuki ne želi dete da ga Jemon ne bi ubio. Pozorišni komad je mitski obrazac; veza između junaka u prošlosti i sadašnjosti moguća je zahvaljujući kolektivnom nesvesnom.

Kao i Jemon, Kasuke pronalazi drugu, Rio. Pita ga: „Šta bi usrećilo Jemona?“ Kasuke: „Ništa.“ Zato on uništava sve pred sobom. Poistovećuje se sa Jemonom. Njegov svet je isti kao na probi u pozorištu: Kasuke nikad nije otišao sa scene. Kroz komad, on može da vidi sebe. A u tom svetu, ljubav nema ni značenje ni značaj.

U predstavi, Oivi se od posledica trovanja pojavljuje groteskna rana na čelu. A Mijuki, povređena zbog Kasukeove preljube, pokušava samoubistvo lekovima, potom čelom razbija ogledalo. Rane su im iste. I sudbina: Kasuke je zadavio Mijuki.

Jemona/Kasukea razjeda griža savesti. Počinje da halucinira, čudna scenografija ukazuje na san, vreme izgleda subjektivno: prelazi se granica između mita i stvarnog sveta. Ona mu grizući otkida glavu. Duh je došao da se osveti. Mijuki reditelju: „Pobrini se da se ova predstava nastavi, bez obzira na sve.“ Nije bila takva: Mijuki postaje moralno izobličena da bi se suočila sa tradicijom.

Slika: www.imdb.com

Aleksandar Petrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »