POKLADE – Goran Skrobonja

Predanje priča o kome ili čemu  koja se  prenosi, predaje s kolena na koleno (Речник МС).

Grad su nazvali Belim, a bio je to u stvari Vavilon. Isto tako uništen. Smerni su kao pobednici nad Besramnima izgradili svoj svet. Mole se drugom bogu: Majci od Nanotehnologije. Nauka i tehnologija su spojeni u dogmu.

Nose maske: lice pred drugima otkriva samo čovek bez stida. Govorili su im da su sekta, da maske vređaju čoveka. „Maske su prijatne i zavodljive, lako je potpuno se izgubiti u njima, napustiti sopstveno ja, pretvoriti se u nešto veštačko.“

I tri devojke su ih nosile kada su, pred Poklade, otišle da napune po tri krčaga na izvoru. Prema verovanju, devojka koja želi da se uda susrešće svog dragog kada napuni treći krčag na izvoru i krene kući.

Devojke su tada, prema predanju, srele Čoveka Bez Lica. „Nos, jagodice, brada, obrazi, sve je to bilo nekako… tečno.“ Svakoj od njih je rekao ono što je želela da čuje. Rekao je i da je video njihovo pravo lice. Ispod maski.

Na dan Poklada, Smerni su skidali maske. „Bez jasne svesti o grehu, greh ne postoji.“ A tri devojke nisu ponovo videle onog koga su želele da vide. Bez maski, iluzija je nestala. Podsvest ga je stvorila: on nema lice – one su se svog lica odrekle.

To je predanje koje je Marija ispričala bolesnom sinu. A kada je, kasnije, skinula masku, lice joj je bilo bledo, naborano. „Blažena Majka je štedljiva sa svojim milostima.“ Tada je začula glas: „Vidim tvoje pravo lice.“ Sumnja ga je dozvala.

A. P.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *