Priča počinje pre više od dve decenije.

Pre skoro 25 godina, jedan Amerikanac se vratio kući iz inostranstva gde je godinu dana radio kao profesor engleskog jezika, uselio se u kuću svoje majke i zaposlio kao taksista. Jednoga dana u novinama je video oglas u kojem su se tražili donori sperme, zdravi muškarci u dobi od 18 do 35 godina, pa je pomislio: „Pa zašto ne!“. Za jednu čašicu te 1994. dobio je 40 dolara – ovako započinje životna ispovest dotičnog muškarca, pisca Arona Longa iz Sijetla, koju je objavio „The New York Times“.

Spermu je, nastavlja on, donirao dva puta nedeljno i to punih godinu dana. Tad je bio u vezi na daljinu, a njegova majka bila je zabrinuta samo zbog jedne stvari – sina je često znala da pita: „Zar je to jedini način da ikad dobijem unuke?“.

– Iako sam prilikom doniranja morao da navedem samo osnovne podatke o sebi, kao što su obrazovanje, hobiji i istorija bolesti moje porodice, Džesika i njena partnerka odlučile su se za mene jer im se svidelo što sam pisac i muzičar. Vremenom sam već i zaboravio da sam svojevoljno prodavao vlastitu spermu, samo bih se tu i tamo našalio na sopstveni račun kada bi me u društvu pitali imam li dece. ‘Verovatno i previše’, odgovarao bih kroz smeh – priča. Ali s obzirom na to da je potpisao ugovor prema kojem će njegov donorski identitet zauvek ostati tajan, o potencijalnom potomstvu zapravo nije ni razmišljao.

A onda se pojavio internet…

Početkom 2000-ih, gospodin iz ove priče otkrio je da postoji registar dece čiji su očevi bili donori sperme. Ali, tamo nije imao previše uspeha – njegova deca su se, naime, registrovala tek oko 2010., kad su već bili tinejdžeri.

– Ali, pre nekoliko godina naleteo sam na internet stranicu „23andMe“ – preko nje možeš dati na analizu svoju slinu i saznati apsolutno sve, čak možeš pronaći ljude koji dele tvoj DNK. Znatiželja je bila jača i na kraju sam popustio, a kad su stigli rezultati, saznao sam da imam – sina! Zove se Brus… Odmah sam ga guglao, a čim sam pronašao njegovu fotografiju, bio sam sto posto siguran da sam njegov otac – sličnost je bila neverovatna! Nekoliko nedelja posle skupio sam hrabrost i poslao mu mejl – priseća se tad „novopečeni“ tata.

Sin mu je odgovorio odmah.

– Tata! Presrećan sam što si mi se javio! Ukratko, ja sam jedno od šestoro tvoje dece za koje trenutno znam i s kojima sam se povezao preko interneta. Redovno se čujemo. Ukratko, imam 20 godina i studiram u Njujorku – napisao mu je Brus.

– Prvo me je šokirala ta reč ‘tata’… A onda sam izbrojao koliko puta sam donirao spermu… 67… Bože, pa ja bih mogao imati 67 dece! – ovo je bila prva misao koja mu je prošla kroz glavu nakon što je pročitao pismo svog sina. Brus ga je ubrzo povezao i s 19-godišnjom Medlin.

– Kad sam joj video fotografije na Fejsbuku, pomislio sam kako bi trebalo da nosi više odeće… Zvuči čudno, ali pojavili su mi se ti očinski instinkti… A deca su mi bila vraški lepa! Odjednom sam poželeo svima da pokažem njihove slike, hteo sam da nazovem sve bivše devojke i ‘nabijem’ im na nos činjenicu da se nisu htele da se venčaju i imaju decu sa mnom, a očito je da pravim lepu decu! – razmišljao je Aron.

A onda mu se javila Džesika s početka priče. Ona i njena sad već bivša partnerka dobile su dve ćerke pomoću njegove sperme. Jedna se zove Alis i ima 11 godina.

– Džesika i ja smo počeli da se dopisujemo. Saznao sam da više nije lezbijka i da trenutno izlazi s muškarcem koji, verovali ili ne, ima isto prvo i srednje ime kao ja – Aron David! – nastavlja svoju priču donor.

To leto napokon se „rodila“ i ideja o upoznavanju dece – Brus i Medi pristali su doći, Džes i Alis takođe.

– Na Fejsbuku sam napravio grupu i najbližim prijateljima poslao pozivnice za zabavu koju sam službeno nazvao „Upoznajte moju decu“. Ne moram ni reći koliko su svi bili šokirani! – govori Aron. Kaže kako se sa svom svojom decom povezao odmah, na prvu, a „kliknuo“ je i s Džesikom.

– Već tog prvog dana smo počeli da se ponašamo kao pravi roditelji, sve nam je došlo nekako prirodno… I jednostavno smo odlučili da želimo da budemo zajedno… Danas smo porodica, koja se srela na vrlo nekonvencionalan način, ali srećni smo i uživamo – zaključio je gospodin Long.

Izvor: Jutarnji.hr, Foto: Pixabay.com