LEPO I KORISNO: Nega biljaka jača imunitet

Istraživanja pokazuju da vreme među cvećem i drvećem, koje mirišete, negujete i gledate kako raste, ulepšava i produžava život.

Da li ste znali da samo pola sata dnevno provedenih u „druženju“ sa biljkama smanjuje stres, aktivira mišiće, opušta mozak i sprečava napade anksioznosti? Istraživanja pokazuju da vreme „potrošeno“ na svežem vazduhu, među cvećem i drvećem, koje mirišete, negujete i gledate kako raste, ulepšava i produžava život. Šta nam još donosi boravak u carstvu biljaka?

Sreća je besplatna

Više nema izgovora da sve što vredi košta, jer je dokazano da se ljudi osećaju bolje i srećnije ukoliko više vremena provode družeći se sa prirodom. A to znači – bilo gde. U obližnjem parku, šumi, pored vode… Još veći efekat radosti postiže se ako zasadite neku biljčicu, pa svakog dana imate nekog posla oko nje. Zalivate je, čupkate listove, gledate je kako raste.

Autor: Pixabay.com

Čuva srce

Vreme provedeno u bašti, na svežem vazduhu, podrazumeva kretanje i meditaciju, dve stvari koje su neophodne da biste se osećali zdravo. Ono nesumnjivo otklanja stres, što znači da čuva srce i štiti ga od udara.

„Trenira“ moždane ćelije

Istraživanja pokazuju da čak i briga oko dve saksije cveća može pozitivno da deluje na organizam i ublaži simptome „Alchajmera“, jer osoba sama mora da se aktivira oko procesa sadnje, zalivanja i čupkanja suvih listova i cvetova.

Izvor: Novosti.rs, Foto: Pixabay.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »