IZDVOJENO

VODITE RAČUNA! Letnje aktivnosti mogu dovesti do brojnih zdravstvenih problema, pa i onih najtežih!

Vreme godišnjih odmora znači i veći broj pacijenata u zdravstvenim ustanovama, kažu lekari. Ističu da mladi zbog čestog neodgovornog ponašanja rizikuju zdravlje, a trudnice takođe moraju da obrate više pažnje, posebno ako pate od nekog kardiovaskularnog oboljenja.


Epidemiolog iz Centra za prevenciju HIV i polno prenosivih bolesti Studentske poliklinike dr Mila Paunić kaže da je u ovim letnjim danima povećan broj pacijenata, pre svega zbog previše opuštanja nakon stesnog perioda.

– Moguće su polno prenosive infekcije, one koje se lakše leče, ali i one koje mogu izazvati jako velike probleme. Naš centar otvoren je za sve građane, bez obzira da li su studenti ili nisu i mogu doći na savetovanje, ili testiranje na HIV – kaže Paunovićeva za Pink.

Ističe da je za otkrivanje HIV-a potreban da prođe „period prozora“ od šest do osam nedelja.

– Period inkubacije za HIV mogu se pojaviti tek sedam do osam godina kasnije i jako je važno prepoznati da rizično ponašanje mora biti testirano – kaže epidemiolog, dodajući da je rano otkrivanje virusa važno za efikasnije lečenje.

Kada je reč o drugim polno prenosivim infekcijama, ističe da ima onih koje se lako leče, ali onih koje mogu dovesti do karcinoma, steriliteta i slično.

– Najviše je prijavljenih kondiloma, a brojne studije pokazuju da su u Americi u vrh izbili karcinomi usne duplje i grkljana – kaže dr Paunović. Dodaje da je karcinom grlića materica često posledica HPV infekcije.

Kada je reč o trudnicama, kardiolog dr Lidija Jevđić kaže da trudnice koje imaju kardiovaskularne bolesti, važno je da ne kreću na put, posebno leti jer tada može doći do ugrožavanja već postojećeg srčanog oboljenja.

– Uvek se putovanje preporučuje između 14. i 28. nedelje jer je tada žena priviknuta na promene u organizmu – kaže dr Jevđić.

Infekcije koje su moguće leti, ističe, mogu dovesti do problema u trudnoći, pa i njen prekid.

– Može se desiti i da trudnica bude životno udrožena, ako infekcija, recimo, nije uočena na vreme, što može izazvati sepsu i mnoštvo drugih komplikacija – kaže kardiolog.

Najčešći problemi u trudnoći su smanjenje pritiska u prvom i drugom tromesečju i pre svega leti, pa žena može da ima probleme koji liče na srčane tegobe (lupanje srca, gušenje, kolapsna stanja).

Izvor: Pink.rs, Foto: Pixabay.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »