Užine između obroka najčešće su nezdrave i pune kalorija. U trenucima „napada gladi“, kada poželimo nešto slatko ili slano, ipak ne bi trebalo da posežemo za nezdravim obrocima i raznim grickalicama punim nezdravih kalorija.


Kvalitetnu zamenu možemo da pronađemo u namirnicama koje će zadovoljiti našu glad i obezbediti sastojke koji su neophodni za funkcionisanje organizma. Evo nekih primera čime možete da zamenite vašu uobičajenu užinu:

Sorbet umesto sladoleda – Sladoled je jedan od omiljenih deserta, ali sadrži mnogo masti i šećera. Voćni, ledeni sladoled odnosno sorbet po sastavu je drugačiji od uobičajenog, ima manje kalorija, ali je podjednako ukusan.

Medenjaci umesto čokolade – Nažalost, mlečna čokolada ubraja se u najgore neprijatelje zdravlja. Kada sledećeg puta poželite nešto slatko, pojedite domaći medenjak od prirodnog meda, koji sadrži mnogo manje štetnih sastojaka.

Autor: Pixabay.com

Suvo grožđe umesto karamela – Sušeno voće sadrži prirodni šećer i mnogobrojne korisne sastojke. Umesto karamela, koje su pune kalorija i belog šećera, šaka suvog voća dnevno može da nam pomogne da „zavaramo glad“ i unesemo hranljive materije.

Kokice umesto čipsa – Ukoliko ih začinimo sa minimumom ulja i soli, kokice mogu da budu zdrava užina. Za razliku od čipsa, koji sadrži masti i soli u velikim količinama, kokice su niskokalorične i znatno manje štetne.

Voće umesto keksa – Kada osećamo da nam nedostaje energija, iz navike najčešće posežemo za slatkišima. Budući da kolači i keks sadrže velike količine šećera, najbolje je odabrati voće koje je puno fruktoze, vitamina i hranljivih sastojaka, koji će nam nadoknaditi potrebnu energiju.