IZVOR ZARAZE: Obavezno zamenite kuhinjske krpe

Verovatno mislite da ne postoje „posebne stvari“ koje treba znati o kuhinjskim krpama, odnosno o komadu tkanine koji nakon upotrebe treba oprati.


Istina je da nepravilno korišćenje kuhinjskih tkanina može dovesti do mnogih neprijatnosti. Zbog toga što se obično koriste na vlažnim površinama, one su pravi raj za bakterije, pa je pravilna briga ključna za higijenu kuhinje.

Pa, šta treba da znamo o kuhinjskim krpama?

1. Nakon upotrebe ih osušite  

Nemojte dozvoliti da vlažne krpe stoje na kuhinjskom pultu, već ih uvek raširite da se osuše. Ovo sprečava razvoj bakterija u vlažnom okruženju.

2. Promenite ih redovno  

Ako kuvate tri puta dnevno, verovatno ste nekoliko puta koristili krpu. Obavezno je zamenite čim se uprlja, a ne samo kada osetite neprijatan miris. Ako međutim, obrišete dasku na kojoj ste pripremali sirovo meso, odmah je morate oprati.

3. Nemojte ih prati sa drugom odećom  

Kao i peškiri, kuhinjskim tkaninama takođe treba vlastiti prostor u mašini za pranje veša. Zbog toga što su veoma prljave, ne mešajte ih sa vašom odećom, već ih uvek perite na najvišoj temperaturi, pošto ćete samo tako biti sigurni da su ponovo sterilne.

4. Ne koristite omekšivač  

Istina je da će krpa mirisati lepo, ali će omekšivač pokriti tkaninu tankim slojem i dodatno stimulisati zadržavanje vlage.

5. Sušite ih pre pranja  

Nikada ne stavljajte vlažne krpe u mašinu za pranje veša jer će na njima početi da se razvijaju bakterije, a takođe će dobiti prilično neprijatan miris.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »