NOVA VRSTA TURIZMA: Evo zašto žene odlaze u Majami

Ruskinje i Ukrajinke sve više dolaze u Majami da se porode kako bi njihove bebe bile američki državljani, kao i hiljade Kineskinja koje sa istim ciljem svake godine dolaze u SAD.


Izvor: Tanjug, Foto: Pixabay.com

Majami je već godinama omiljena destinacija turista iz Istočne Evrope. Međutim, prema istraživanju koje je obavila redakcija „Glasa Amerike“, u poslednje vreme, mnogi od njih ne dolaze na Floridu samo na odmor i po preplanuli ten, prenosi N1.

Ksenija Popov došla je u Majami iz Vladivostoka. Nije putovala skoro dva dana iz grada na istoku Rusije samo da bi uživala u okeanu i restoranima Majamija. Zajedno sa svojim suprugom, došla je u jednu od gradskih klinika da bi tu rodila kćerku, Taisiju.

– Uvek sam želela da se porodim u SAD, to mi je bio svojevrsni cilj. Čim sam zatrudnela, suprug i ja smo ispitali mogućnosti i došli ovde. Mnogo mojih prijateljica je uradilo slično. Dobijate sve – dobru klimu, kvalitetnu zdravstvenu negu i državljanstvo – kaže „porođajna turistkinja“ Popova.

Navodi se da svako dete rođeno u SAD automatski dobija američko državljanstvo, a sasvim je legalno doći u Ameriku sa jedinim ciljem da tu rodite bebu.

Naila Valijeva, osnivačica kompanije „Srećna beba“ kaže da njena i slične kompanije pomažu budućim roditeljima da popune potrebne formulare i ubrzava proces pronalaženja ginekologa i iznajmljivanja stana.

– Nije nelegalno doći u Majami da rodite bebu. Mnogi se slažu da je američko zdravstvo jedno od najboljih na svetu, klima je fantastična, majke imaju sve što im je potrebno i stvari se odvijaju prilično lako –  36,rekla je Valijeva.cc

Remberto Santos je ginekolog-akušer sa Kube, koji već 23 godine obavlja porođaje u Majamiju. Kaže da polovina njegovih pacijentkinja dolazi iz Istočne Evrope.

Pacijentkinje iz Rusije i Ukrajine imaju bolju toleranciju na bol. Neke traže epiduralnu anesteziju, ali većina pacijentkinja više voli da ima prirodan porođaj“, rekao je Santos.

Buduće mame dobijaju običnu turističku vizu – sve što je potrebno da urade je da dokažu da nameravaju da se vrate u zemlju porekla, pokažu povratnu kartu i bankovne izvode.

– U suštini, moraju da dokažu američkim poreskim obveznicima da oni neće morati da plaćaju njihove lekarske račun – rekla je Valijeva.

Vize se obično izdaju na tri meseca. Žene dođu u SAD oko mesec dana pre termina porođaja, porode se i ostanu još mesec dana.

I dok ih porođajni turizam košta oko 20.000 dolara, mnoge su spremne da plate tu cenu da bi uživale u svim pogodnostima Majamija pre nego što se opet spakuju i zajedno sa bebama vrate kući.

Navodi se da porođajni turizam ne praktikuju samo žene iz Istočne Evrope. HIljade Kineskinja sa istim ciljem svake godine dolazi u SAD. Ova praksa ima protivnike u Americi, ali bi za njeno ukidanje bile potrebna promena 14. amandmana američkog Ustava, što je dug i komplikovan proces.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Translate »